full screen background image

Muzeul Național Bran se va închide definitiv în luna august

muzeul bran     Muzeul Național Bran, din care fac parte Muzeul Vămii Medievale și Muzeul Satului Brănean, vor fi închise în luna august a acestui an, informează romania-actualitati.ro.

Muzeul Vămii, unde se află toate obiectele de patrimoniu care au fost în castel până la retrocedarea acestuia, și Muzeul Satului Brănean, care alcătuiesc Muzeul Național Bran, au fost retrocedate Casei Regale, iar prețul mult prea ridicat al chiriei a determinat conducerea Ministerului Culturii să desființeze muzeul în luna august, atunci când expiră contractul existent de închiriere.

„Avem datoria morală ca aceste lucruri care au aparţinut Reginei Maria să fie expuse în castel. În cazul în care proprietarii nu vor fi de acord cu acest lucru, Muzeul de Istorie va preluate toate aceste obiecte de patrimoniu, dar şi pe cele achiziţionate după 1957 de către Statul Român, odată cu înfiinţarea Muzeului Vămii Medievale la Bran. Am cerut ca toate aceste fonduri preluate de la Bran să fie constituite într-o colecţie distinctă, Colecţia Castelul Bran, iar dacă pe viitor şi Branul va avea în fruntea administraţiei locale oameni capabili să întocmească proiecte şi să contureze o strategie culturală, să înfiinţăm un Muzeu Regal al Branului. Este păcat că un muzeu atât de frumos cum este cel al Vămii dispare, însă sunt mulţumit că am reuşit cu sprijinul CJ Braşov să salvăm de la împrăştierea prin întreaga ţară a acestui patrimoniu care conţine inclusiv piese de Tezaur Naţional”, a explicat Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie, după o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Județean Brașov și cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

O parte din colecția preluată de Bran urmează să fie valorificată alături de Muzeul Țării Făgărașului, iar Muzeul Satului de la Bran se va transforma într-un eco-muzeu unde vor fi organizate evenimente sau ateliere de lucru pentru copii.

Un alt subiect de pe lista subiectelor discutate în cadrul întrevederii a fost parcarea amenajată în fața Castelului Bran.

„În ceea ce priveşte rezolvarea problemei parcării, se va promova o hotărâre de Guvern, iar după aceea, pentru întreaga zonă, unde sunt multe chioşcuri cu suveniruri, se va face un plan urbanistic. De altfel, la Bran va merge şi arhitectul-şef al judeţului. Intenţia noastră este ca intrarea în Muzeul Satului Brănean să fie eliberată. Ca obiectiv, ne-am propus ca în acest muzeu să intre aproximativ 90% dintre cei care vizitează Castelul Bran”, a explicat vicepreșesintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor.

comments

comments