full screen background image

Au fost trimiși în judecată de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari față de 2014

kovesi codruta     DNA a ieșit joi la raport pentru a prezenta bilanțul pe anul 2015. Potrivit procurorului șef, Laura Codruța Kovesi, “au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlmentari decât acum 2 ani”.

Mai precis, este vorba despre un premier, cinci miniștri, 16 deputați și cinci senatori.

“Este cel mai mare număr de demnitari investigați într-un an. S-au instituit măsuri asiguratorii de jumătate de milion de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la înființarea DNA, instituție care funcționează proactiv, curajos, ferm și eficient. Aceste rezultate ne obligă să lansăm o discuție despre prevenire și combaterea corupției”, a spus Kovesi.

Însă, în ciuda acestor rezultate, Kovesi se întreabă dacă este bine că avem tot mai mulți condamnați, inculpați pentru corupție.

“Dosarele aflate în lucru la DNA ne arată că nu am prins toți corupții. Există vulnerabilități care pun în pericol buna funcționare a societății. Corupția se manifestă prin aceleași acțiuni. Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția e generalizată. Atribuirea contractelor sau plăților aferente se face prin contracte fictive. În multe cazuri, sumele date funcționarilor sunt obținute prin evaziune, delapidare. Banii care ar trebui să ajungă la investiții intră în buzunarelor funcționarilor corupți”, a explicat procurorul șef.

În ceea ce privește suma banilor dați mită, aceasta ajunge la 431 milioane de euro, “comparabilă cu bugetul pentru finanțarea programului de autostrăzi pentru 2016 – 2018”.

“Aproape 500 de persoane cu funcții de conducere au fost trimise în judecată, cu 30% mai mult față de anul trecut. În fiecare an îndepărtăm tot mai mulți funcționari corupți, sunt tot mai mulți condamnați. E nevoie de o abordare strategică de combatere a corupției. În 2015 au fost 1.250 de inculpați”, a continuat aceasta.

comments

comments