full screen background image

Iohannis: Marea Britanie trebuie să rămână în UE, dar nu acceptăm discriminarea românilor

Klaus Iohannis     Președintele Klaus Iohannis va lua parte la Consiliul European din  data de 18 și 19 februarie unde va susține că România nu este de acord cu restricționarea liberei circulații sau discriminarea cetățenilor români pe tema beneficiilor sociale pentru tot ce ține de negocierile pe subiectul Brexit.

“Nu acceptăm în niciun fel ca libera circulaţie să fie pusă sub semnul întrebării. În acelaşi fel, noi nu acceptăm, şi am spus asta foarte clar, să apară o discriminare, nu putem să acceptăm că cineva care vine din România este altfel tratat decât cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie să existe o egalitate în tratamentul oamenilor din Uniunea Europeană”, a declarat Iohannis într-un interviu pentru postul public de televiziune, potrivit Mediafax.

Președintele României a mai spus că Uniunea Europeană nu este o uniune socială, în timp ce pe tema beneficiilor sociale nu trebuie să apară discriminări.

“În ce priveşte beneficiile sociale, cred că este important de asemenea să vedem să nu apară distorisiuni şi să nu apară discriminiări. Pe de altă parte trebuie să recunoaştem că UE nu este o uniune socială. Beneficiile sociale şi modul în care sunt acordate ele, că vorbim de ajutor de şomaj, de alocaţia pentru copii, de pensii, acestea sunt stabilite la nivel naţional. Nu putem să ne imaginăm că mergem noi şi impunem un anumit fel de sistem social în alt stat. Nu se poate aşa ceva”, a precizat Iohannis.

Șeful statului este de acord cu rămânerea Marii Britanii în UE, dar nu vrea ca cetățenii români să fie discriminați.

La Consiliul ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni se va discuta și despre cotele de imigranți pentru că centrele de primire din Italia și Grecia nu au arătat că sunt pregătite pentru acest mecanism.

“Noi am făcut o ofertă la vremea respectivă de a prelua un număr de migranţi, în baza acelei cote, lucru care nu s-a realizat niciodată, fiindcă centrele de primire în Grecia şi în Italia nu au fost pregătite pentru acest mecanism. S-a decis atunci un mecanism care s-a dovedit a fi total nefuncţional şi atunci problema a rămas suspendată şi nu cred că se va mai reveni la discuţia pe cote obligatorii, dar noi trebuie să discutăm fenomenul şi trebuie să găsim soluţii”, a mai spus Iohnnis.

comments

comments