full screen background image

Tabăra Naţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, un real succes

1     Tabăra Naţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică “Marin-Dacian Bica” s-a desfășurat la Gura Humorului, în perioada 6-11 februarie.

În cele patru zile de întâlniri și dezbateri, s-a urmărit îndrumarea elevilor în procesul de redescoperire a locului lor în Univers, prin explorarea cerului şi antrenarea lor într-o competiţie a descoperirii magiei spaţiului cosmic, dar și stimularea interesului copiilor şi tinerilor pentru rezultatele cercetării din domeniul fizicii, astronomiei şi altor ştiinţe înrudite, precum şi pentru gândirea critică şi procesul cercetării ştiinţifice care au dus la aceste rezultate.

Au participat 340 de elevi din clasele 0-12, 30 de profesori şi lectori, la invitația celor cinci institutii organizatoare. Societatea Ştiinţifică “Cygnus” – centru UNESCO, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Fizică Iaşi.

De la Rădăuți, a fost prezent la eveniment directorul Școlii Gimnaziale “Gheorghe Popadiuc”, profesor Marcel Colibaba, care a contribuit cu logistică, școala rădăuțeană fiind școală parteneră în cadrul acestui eveniment.

Tabăra a fost organizată în memoria profesorului Marin-Dacian Bica, coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României, care a plecat dintre noi, la vârsta de 43 de ani, în luna septembrie a anului 2013, în urma unui tragic accident.

Activităţile didactice s-au desfăşurat în 7 ateliere de fizică (cu nivel şi complexitate diferite) şi 7 ateliere de astronomie şi astrofizică (astrolab, prejuniori, juniori începători/ avansaţi, seniori începători/ avansaţi) şi au inclus experimente și prezentarea unor probleme cu un ridicat nivel de complexitate. Tabăra s-a finalizat cu un concurs ce a constat în rezolvarea de probleme şi prezentarea de referate cu caracter ştiinţific.

Concursul şi tabăra sunt cuprinse în CAEN, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Tabăra s-a bucurat și de de aprecierea Uniunii Astronomice Internaționale și s-a desfășurat într-un mediu multicultural, profesorii insoțitori beneficiind și de o inițiere în domeniul interculturalității.

De asemenea au existat și momente de recreere, ce au inclus vizite la mânăstirile Voroneț, Humor, Salina Cacica și frumoasele împrejurimi ale Bucovinei.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments