full screen background image

În 2015, poliţiştii au întocmit 320 de dosare penale pentru infracţiuni la Codul Silvic

lemncam1     În anul 2015, structurile I.P.J. Suceava cu atribuţiuni în domeniu, au organizat independent sau în cooperare cu celelalte instituţii abilitate 1.177 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, fiind verificate 6.652 de obiective (exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, târguri, pieţe oboare, ocoale silvice, mijloace auto, etc.).

Urmare a acţiunilor iniţiate pe linie de silvicultură, au fost înregistrate 320 de dosare penale privind infracţiuni la Codul Silvic, au fost cercetate 98 de persoane suspecte de comiterea unor ilegalităţi în domeniul silvic şi au fost confiscaţi sau ridicaţi în vederea stabilirii provenienţei 9.486,11 mc material lemnos, cu o valoare de 2.868.600 de lei.

Având în vedere specificul judeţului, şi în anul 2016 prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

Astfel, marţi, 9 februarie, la orele 15.20, o echipă de poliţişti  din cadrul I.P.J. Suceava, Serviciul de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, în cooperare cu delegaţi ai Gărzii Forestiere Suceava, au identificat în trafic, pe raza comunei Vatra Moldoviţei, sat Paltinu, pe D.N. 17A, un vehicul care transporta material lemnos(lemn rotund răşinoase).

După legitimarea conducătorului auto, în persoana unui bărbat, de 35 de ani, din Vatra Moldoviţei, sat Paltinu, echipa de control a solicitat documentele de provenienţă şi însoţire a materialului lemnos, ocazie cu care conducătorul auto a declarat că nu deţine documente, motivând că nu cunoaşte modul de completare a formularelor de însoţire.

Autoutilitara a fost condusă la sediul depozitului Dragoşa, din cadrul O.S. Vama, în urma inventarierii de către specialiştii silvici, rezultând cantitatea de 14,75 mc lemn rotund răşinoase.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a numitului Dan Ioan Cramer, pentru încălcarea prevederilor art. 19, alin. 1, lit. b, din Lg. 171/2010, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos, în valoare de aprox. 4.000 de lei, a fost indisponibilizat.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

comments

comments