full screen background image

Legea alegerilor locale în două tururi, retrimisă la comisii

sectie-votare     Biroul Permanent al Senatului a discutat despre proiectul de lege privind organizarea alegerilor locale în două tururi. Acesta a decis retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate. Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a susținut că au fost luate în calcul argumente politice și juridice, dar acestea din urmă au contat în luarea deciziei.

”Argumentele politice care au fost în dispută le cunoașteți deja. Majoritatea crede că inițiativa legislativă, care poartă amprenta PNL, e pentru considerentul simplu legat de avantajul pe care l-ar putea avea PNL dacă s-ar face alegerile în două tururi, după ce anul trecut au fost promotorii legii prin care alegerile se organizau într-un singur tur. Acum și-a schimbat atitudinea și încearcă să găsească alte argumente”, a explicat liderul ALDE.

Acesta a vorbit și despre argumentele ce susțin ideea că legea nu ar trebui modificată: ”sunt argumente legate de procesul legislativ, de apropierea alegerilor și de faptul că Parlamentul e pe final de mandat, deci ar fi o reținere pentru a vota astfel de legi așa importante”.

Potrivit acestuia, decizia finală a fost luată pe considerente juridice.

”Rapoartele Comisiilor Juridică și de Administrație Publică au fost date în perioada în care Comisia de Cod Electoral era singura abilitată, iar ea și-a încetat activitatea pe 30 decembrie. Raportale comisiilor au fost făcute în perioada în care activitatea Comisiei de Cod Electoral era reglementată. Am constat nulitatea rapoartelor. Procedura legislativă trebuie să pornească de la zero”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai susținut că proiectul de lege va fi trimis Comisiilor juridică, de Administrație Publică și pentru Constituționalitate și, în măsura în care vor primi rapoartele, acesta va fi trimis pe ordinea de zi. Tăriceanu a mai precizat că respectivele comisii au fost deja sesizate.

comments

comments