full screen background image

Direcţia Silvică Suceava îşi exprimă “surprinderea şi regretul” faţă de protestul forestierilor

Directia_Silvica_Judeteana_din_Suceava     Direcţia Silvică Suceava îşi exprimă surprinderea şi regretul faţă de iniţiativa conducerii Asociaţiei Forestiere „Bucovina” de a organiza, la Suceava, manifestări de protest în legătură cu situaţia generată de blocarea licitaţiilor de masă lemnoasă de către agenţii economici din sectorul forestier.

Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava transmit:

“Pentru o informare corectă şi obiectivă a publicului, considerăm binevenite următoarele precizări:

– Direcţia Silvică Suceava, unitate a R.N.P.-Romsilva, aplică şi respectă actele normative în vigoare în domeniu, respectiv H.G. nr. 924/2015, „Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”, fără a avea competenţa de a interpreta sau modifica prevederile actelor normative menţionate;

– preţurile medii de pornire la licitaţiile pentru masa lemnoasă organizate de D.S. Suceava sunt neschimbate faţă de cele practicate la licitaţiile precedente, din cursul anului 2015, respectiv:
• preţul mediu de pornire la licitaţia principală pentru anul 2015 a fost de 158 lei/mc (volum brut);
• preţul mediu de pornire la licitaţia din luna ianuarie pentru anul 2016 a fost de 158 lei/mc (volum brut);

– în scopul de a găsi o cale legală şi operativă pentru depăşirea blocajului creat, ne-am exprimat disponibilitatea pentru desfăşurarea licitaţiilor şi în sistem deschis, cu strigare;

– nemulţumirea contestatarilor legată de faptul că şi coaja ar fi luată în calcul la stabilirea preţului la  o valoare egală cu cea a masei lemnoase licitate nu este întemeiată. Acest sortiment  are o pondere redusă, de maxim 2 lei/m.c. în structura preţului de pornire. Direcţia Silvică Suceava aplică întocmai şi în această privinţă prevederile legale, respectiv H.G. nr. 924/2015;

– în ziua de 29.01 2016, Guvernul României a anunţat constituirea unui grup de lucru pentru a lua în discuţie şi a rezolva în cel mai scurt timp problemele generate de blocarea licitaţiilor  de masă lemnoasă, prin modificări ale legislaţiei (H.G. nr. 924/2015) şi prin revizuirea de către R.N.P. – Romsilva a mecanismului de stabilire a preţurilor de pornire la licitaţiile pentru masă lemnoasă. Inclusiv R.N.P. –Romsilva consideră că actul normativ trebuie modificat, motiv pentru care aceasta a atacat H.G. 924/2015 în contencios administrativ. Ar fi normal ca operatorii economici să aştepte soluţionarea legală a problemelor aflate în dezbaterea grupului de lucru menţionat, privind licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

Având în vedere argumentele enunţate, considerăm nejustificate şi contraproductive acţiunile desfăşurate de Asociaţia Forestieră “Bucovina”.

Ne exprimăm speranţa că raţiunea, realismul şi spiritul de dialog vor prevala asupra orgoliilor, dorinţei de manipulare şi intereselor obscure. Aceasta ar fi în avantajul tuturor şi nu în ultimul rând în beneficiul pădurii, sursă de existenţă pentru mulţi dintre suceveni.”

Aproximativ 700 de forestieri au protestat, astăzi, împotriva legislației din domeniu.

Miting-ul a avut punct de plecare zona Agenției de Protecție a Mediului.

Protestatarii au ajuns să picheteze Palatul Administrativ, iar mai apoi, în fața Direcției Silvice.

Manifestanții au scandat lozinci cum ar fi: “Afară, hoții din țară!”, “Jos Mafia!” și “Demnitate, nu aroganță!”.

De asemenea, participanții la protest au purtat cu ei un capac de sicriu pe care scria “Sectorul Forestier”, iar instrumentele muzicale și pancardele nu au lipsit.

O delegație de trei protestari a intrat în prefectură, pentru a înmâna un memoriu prefectului Sucevei, Constantin Harasim.

Principala nemulţumire a forestierilor vizează preţurile de vânzare a masei lemnoase la licitaţiile organizate de direcţiile silvice din ţară, dar şi condiţiile de comercializare a lemnului din pădurile statului, cuprinse în HG nr. 924/2015 privind aprobarea “Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”.

comments

comments