full screen background image

Cioloș: Alegeri locale în două tururi, doar cu susținerea majorității parlamentare

sectie-votare     Premierul Dacian Cioloş discută astăzi cu liderii partidelor despre alegerile locale. Legea în vigoare prevede un singur tur, însă liberalii au cerut două tururi de scrutin. PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. După întâlnirile cu partidele politice, Dacian Cioloş va merge să discute şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuțiile vor avea loc la Vila Lac, potrivit Agerpres.

Actualizare 12.40. „Nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral ptrintr-o inițiativă care să schimbe regulile cu câteva luni înainte de alegeri”, a spus președintele PSD Liviu Dragnea.

El a arătat că PSD susține ideea alegerilor în două tururi de scrutin, dar că nu este acum momentul pentru modificarea legislației electorale.

„Vrem să generăm o discuție depre reformarea întregului sistem electoral. Președintele e ales din două tururi, președintele de consiliu județean e ales de consilieri, parlamentarii pe listă. Eu cred că trebuie să avem o coerență în ce înseamnă sistemul electoral, dar o analiză pe care o poate face un nou Parlament și în nici un caz să creăm un precedent atât de periculos”, a spus Liviu Dragnea.

El a mai declarat că premierul le-a spus că vrea să se consulte cu partidele pentru a vedea dacă există o majoritate în favoarea modificării legislației astfel încât alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin. Mai mult, a spus Liviu Dragnea, premierul exclude atât varianta ordonanței de urgență, cât și pe cea a angajării răspunderii guvernamentale.

 

Actualizare 11:32. Apar primele concluzii după primele consultări cu partidele parlamentare. Liberalii au cerut Executivului un act normativ prin care să fie stabilite alegeri locale în două tururi, iar potrivit acestora, premierul Dacian Cioloș ar fi dat de înțeles că este de acord cu acest lucru, însă nu le-ar fi promis o ordonanță de urgență, ci vrea să vadă dacă există o susținere a majorității parlamentare.

Comunicatul de presă al PNL:

„PNL a susținut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloș, necesitatea modificării legislației electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Delegația Partidului Național Liberal compusă din co-președintele Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur și secretarul general Ilie Bolojan i-a prezentat premierului Dacian Cioloș argumentele pentru modificarea legislației electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Membrii delegației au insistat asupra faptului că menținerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimității și reprezentativității viitorilor aleși, iar exercițiul democratic ar avea de suferit.

PNL reiterează apelul adresat celorlalte formațiuni politice de a respecta principiul democratic al majorității în alegerea primarilor și de a accepta modificarea legislației electorale prin ordonanță de urgență cât mai repede cu putință.”

comments

comments