full screen background image

700 de oameni protestează împotriva legislației din domeniul forestier

Viva News for     Aproximativ 700 de forestieri protestează, astăzi, împotriva legislației din domeniu.

Miting-ul a avut punct de plecare zona Agenției de Protecție a Mediului.

Protestatarii au ajuns mai apoi să picheteze Palatul Administrativ, urmând să ajungă și în fața Direcției Silvice.

Manifestanții au scandat lozinci cum ar fi: “Afară, hoții din țară!”, “Jos Mafia!” și “Demnitate, nu aroganță!”.

De asemenea, participanții la protest au purtat cu ei un capac de sicriu pe care scria “Sectorul Forestier”, iar instrumentele muzicale și pancardele nu au lipsit.

O delegație de trei protestari a intrat în prefectură, pentru a înmâna un memoriu prefectului Sucevei, Constantin Harasim.

Vicepreședintele Asociației Forestiere “Bucovina”, Ciprian Muscă, unul dintre organizatori, spune mai multe:

0:00

Principala nemulţumire a forestierilor vizează preţurile de vânzare a masei lemnoase la licitaţiile organizate de direcţiile silvice din ţară, dar şi condiţiile de comercializare a lemnului din pădurile statului, cuprinse în HG nr. 924/2015 privind aprobarea “Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”.

Guvernul României a anunţat că va modifica “Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”, iar “Romsilva” va revizui mecanismul de stabilire a preţului de pornire la licitaţii pentru deblocarea rapidă a tranzacţiilor de masă lemnoasă.

Modificarea legislaţiei, iniţiată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi revizuirea mecanismului de stabilire a preţului au fost convenite de un grup de lucru care s-a constituit, vinerea trecută, pentru a identifica soluţiile la problemele generate de blocarea tranzacţiilor de masă lemnoasă.

Criza de pe piaţa lemnului s-a făcut simţită puternic de anul trecut, printre cele mai vizibile efecte fiind lipsa de activitate a agenţilor economici, care nu au ce prelucra, în condiţiile în care în toată ţara, la licitaţiile organizate de RNP, prin intermediul direcţiilor silvice, nu s-au depus oferte decât pentru 5% din volumul de masă lemnoasă scos la vânzare, adică pentru 4,3 milioane de metri cubi.

comments

comments