full screen background image

Şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice

1     La sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava s-a desfăşurat astăzi, 29 ianuarie 2016, şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV).

Şedinţa a fost condusă de prefectul judeţului, Constantin Harasim, şi a avut ca temă “Protecţia mediului”, insistându-se pe problema gestionării deşeurilor în judeţ.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au expus materialele legate de această temă.

S-a insistat asupra modului de gestionare a deşeurilor municipale, reprezentate de totalitatea deşeurilor generate în mediul urban şi rural, din gospodăriile populaţiei, instituţii, unităţi comerciale şi economice (deşeuri menajere şi asimilabile), deşeurile colectate din spaţiile publice (străzi, parcuri, spaţii verzi, pieţe), precum şi deşeurile rezultate din construcţii/demolări, colectate de operatorii de salubritate.

Responsabilitatea pentru gestionarea acestor deşeuri municipale aparţine administraţiilor publice locale, care, prin mijloace proprii sau prin concesionarea serviciului de salubrizare către un operator autorizat, au obligaţia să asigure colectarea (inclusiv colectarea separată), transportul, tratarea, valorificarea şi eliminarea, după caz, a acestora.

De asemenea, au fost menţionate şi sancţiunile contravenţionale aplicate de Comisariatul Judeţean Suceava al GNM, în cursul anului 2015, instituţiilor şi agenţilor economici care nu au respectat prevederile legale cu privire la gestionarea deşeurilor (1 avertisment şi 4 amenzi în cuantum de 54.000 lei la operatorii de salubritate; 8 avertismente şi 8 amenzi în cuantum de 70.000 lei aplicate Autorităţilor Administraţiei Publice Locale; 10 avertismente şi 11 amenzi în cuantum de 199.000 lei la operatorii economici).

În cadrul discuţiilor purtate spre finalul şedinţei, membrii CCDCPPV au menţionat cazuri concrete de gestionare defectuoasă a deşeurilor menajere, cum ar fi:
– parcul din cartierul Burdujeni, aflat între Policlinica CFR şi Pasarelă;
– spaţiul verde situat în spatele benzinăriei Negru (Burdujeni) şi pârâul din apropiere;
– lunca râului Suha, din oraşul Frasin, unde sunt atât depozitate, cât şi incinerate deşeuri menajere.

De asemenea, s-a pus problema gradului insuficient de selectare a deşeurilor menajere, fapt care conduce la o amplă activitate în procesul de gestionare a acestora, implicând timp şi cheltuieli suplimentare.

Membrii CCDCPPV apreciază că un prim pas în rezolvarea acestei probleme îl constituie educarea populaţiei prin acţiuni de voluntariat iniţiate de unităţile de învăţământ şi ONG-uri şi mediatizarea acestora prin mijloacele mass-media locale.

Cu toate acestea, s-a subliniat totodată şi trendul ascendent al ariei de acoperire cu servicii de salubrizare, de la un procent de 59,09% din populaţia judeţului în anul 2008, la circa 94-95% din populaţie în 2015.

comments

comments