full screen background image

Informare despre importanţa protecției datelor cu caracter personal, prezentată la Prefectura Suceava

prefectura     În data de 28 ianuarie 2016, se aniversează împlinirea a 35 de ani de la adoptarea de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la Strasbourg a primului instrument juridic în domeniul protecției datelor: Convenția nr. 108, pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, iar organismul european a decis celebrarea Zilei protecției datelor cu caracter personal, în ziua de 28 ianuarie a fiecărui an.

În ședința Colegiului Prefectural din 28 ianuarie, prefectul județului Suceava, Constantin HARASIM, a prezentat o informare referitoare la importanța prelucrării datelor cu caracter personal.

Convenția a instituit principiile prelucrării datelor cu caracter personal (garanţii privind calitatea datelor), potrivit cărora datele trebuie să fie:
• colectate si prelucrate în mod corect si legal;
• colectate în scopuri determinate, explicite și legitime și nu pot fi utilizate ulterior în mod
incompatibil cu aceste scopuri;
• adecvate, pertinente și neexcesive în raport cu scopurile pentru care sunt colectate;
• exacte și, dacă este cazul, actualizate;
• păstrate strict pentru o durată ce nu o depășește pe cea necesară scopurilor pentru care ele au fost colectate.

Totodată, având în vedere prejudiciile pe care le poate suporta o persoană prin prelucrarea datelor de către terți, Convenţia a reglementat noțiunea datelor cu caracter personal speciale și a interzis prelucrarea acestor date.

Potrivit Convenției următoarele date sunt considerate categorii speciale de date: cele referitoare la originea rasială, opinii politice, convingeri religioase sau de altă natură, datele referitoare la starea de sănătate sau viață sexuala ori cele referitoare la condamnările penale.

comments

comments