full screen background image

Ileana Iacob, IPJ Suceava: “Atitudinea faţă de violenţă e un mare semn de întrebare!”

iacob     La matinalul de miercuri, alături de Iulia și Călin s-a aflat subcomisar Ileana Iacob, ofițer sociolog în cadrul IPJ Suceava.

Au discutat despre schimburile culturale, dar și despre formele de abuz asupra copiilor.

“În ceea ce priveşte promovarea şi respectarea drepturilor copilului, legislaţia românească este similară celei norvegiene. Putem să luăm legea 272, care reglementează aceste aspecte, cred că într-adevăr discuţia mai amplă ar putea fi pusă, în mod special, pe diferenţele culturale şi pe cele de mentalitate.”

Toţi copiii au dreptul la o viaţă fără violenţă.

Violenţa le pune în pericol dezvoltarea fizică şi mentală.

Violenţa asupra copilului poate fi prevenită.

Oamenii pot alege să ia atitudine împotriva ei și să o denunțe.

“Există la nivelul înţelegerii copilului… o problemă… să nu îl mai privească ca pe o proprietate aşa cum să întâmplă în România, din păcate. Nu vreau să generalizez, dar în mentalitatea colectivă există ideea că un copil e proprietatea părinţilor.  Trebuie să ne distanţăm de astfel de mentalităţi.”

Este vorba de acei părinţi care consideră ca bătaia este ruptă din Rai şi că micuţii trebuie să ştie de frica lor pentru a fi politicoşi şi manieraţi.

În realitate, această metodă nu face decât să formeze adulţi violenţi şi potenţiali agresori.

“Cred că ar trebui să înţelegem cu toţii că un copil este o personalitate, o individualitate ce trebuie educată, trebuie crescută, pentru a deveni un membru marcant al societăţii. Educaţia unui copil trebuie gândită strategic, nu imediat.”

0:00

comments

comments