full screen background image

Complexul Muzeal Bucovina participă cu exponate la expoziția “Comorile României” din China

MINOLTA DIGITAL CAMERA     Complexul Muzeal Bucovina Suceava va participa cu exponate, alături de alte 29 de muzee din țară, la expoziția-eveniment “Comorile României”, de la Muzeul Național al Chinei din Beijing.

Vernisajul va avea loc pe 28 ianuarie.

“Comorile României” constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze pe anii 2013-2016, semnat la București, pe 25 noiembrie 2013.

Expoziția “Comorile României” reprezintă primul eveniment de acest gen și de o asemenea anvergură, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievala, precum și de artă medievală româneasca, organizat în China în ultimii 66 de ani.

Într-un fel, ea poate fi considerată și un răspuns de curtoazie la expoziția “Comorile Chinei”, realizată cu sprijinul generos al Guvernului Chinei și găzduita de Muzeul Național de Istorie a României în perioada 29 aprilie — 1 august 2013.

Coordonarea pregătirilor și organizarea expoziției a revenit Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național de Artă al României.

La materializarea acestui eveniment de seamă al muzeografiei românești au participat și alte 29 de muzee, dintre cele mai importante din toată România: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constantă, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ din Tulcea, Complexul Muzeal Bucovina din Suceava, Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Muzeul Județean Mureș din Târgu Mureș, Muzeul Județean Argeș din Pitești, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Maramureș din Baia Mare, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Ștefan cel Mare din Vaslui, Muzeul Regiunii Porților de Fier ale Dunării din Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Banatului Montan din Reșita, Muzeul ‘Iulian Antonescu’ din Bacău, Muzeul Municipal Turda, Muzeul Romanatiului din Caracal, Muzeul ‘Teohari Antonescu’ din Giurgiu, Muzeul Civilizației Gumelnita din Oltenița, Muzeul Municipal Carei și Muzeul Județean Ialomița din Slobozia.

În cadrul proiectului, au fost alese 445 de exponate aflate în colecțiile muzeale românești participante la realizarea proiectului.

În cadrul expoziției sunt reunite piese care acoperă circa treizeci de milenii de evoluție umană și civilizație în spațiul românesc — din paleoliticul superior și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

De asemenea, în expoziție sunt prezente obiecte de patrimoniu ce reflecta atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români — maghiarii și germanii.

Vor putea fi admirate creații excepționale ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, care au premers apariția românilor pe scena istoriei, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice nu numai în România, dar și în Europa sau în lume, constituind adevărate comori ale creației umane universale.

Expoziția este deschisă la Beijing până pe data de 8 mai 2016, urmând a fi itinerata ulterior și la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.

comments

comments