full screen background image

Moldova protestează. Mitinguri concomitente organizate la Chişinău

mol    Republica Moldova ar putea avea curând un nou premier. Miercuri ar urma să fie anunţat numele celui pe care noua coaliţie parlamentară formată la Chişinău îl propune preşedintelui pentru a conduce guvernul. În aşteptarea anunţului, la Chişinău au loc două mitinguri separate – al opozanţilor coaliţiei parlamentare şi al celor care o susţin.

Platforma civică Demnitate și Adevăr (DA) a convocat o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale prin care cer președintelui să nu-l desemneze pe candidatul Partidului Democrat. Cel mai vehiculat nume este cel al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat. În noua coaliție parlamentară formată la Chișinău, Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, este majoritar.

Circulația în centrul Chișinăului a fost blocată. De pe scena improvizată din Piața Marii Adunări Naționale, liderii Platformei „DA” s-au adresat mulțimii. „Cum puteți să susineți un criminal ca Plahotniuc sau o grupare criminală organizată ca PD? Ei se uită în fiecare lună cum suntem furați. Vreți să-i puneți pe toți oamenii din Moldova într-un țarc și să creați o oligarhie? Crima are un nume și ea se numește toată clasa politică moldovenească”, a declarat Valentin Dolganiuc, unul dintre liderii mișcării. Organizatorii au anunțat că declară stare de asediu în toată țară și au îndemnat oamenii să se revolte. „Vom fi robi pentru zeci de ani înainte dacă nu ne vom împotrivi”, au avertizat ei.

Tot miercuri, în centrul capitalei moldovene are loc o altă manifestație, organizată de Partidul Democrat. Evenimentul se desfășoară în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, destinație către care s-au îndreptat coloane de manifestanți. Manifestanții au fost aduși în Chișinău cu microbuze și autobuze din diferite raioane ale capitalei. Oamenii scandează: „Vrem Guvern”.

Partidul Democrat va anunța candidatul lor la funcția de prim-ministru după ora 13:00, atunci când la Președinție ar urma să aibă loc consultări cu președintele Nicolae Timofti.

Protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale l-au cheamat pe șeful statului, Nicolae Timofti, să vină alături de ei. Aceștia îl roagă să nu desemneze un prim-ministru de la Partidul Democrat. „Acest popor va fi aici și mâine, și poimâine, până vor scăpa de toți trădătorii ca Ghimpu, ca deputații PLDM, care au trădat electoratul și parcursul țării. Dacă cedezi, domnule Timofti, vei fi cea mai mare rușine a Republicii Moldova”, a spus unul dintre liderii „DA”, Alexandru Cozer, potrivit agora.md.

comments

comments