full screen background image

Acord de coaliţie guvernamentală la Chişinău

guvern moldova     56 din cei 101 de parlamentari de la Chişinău au semnat luni seară o declaraţie de constituire a majorităţii parlamentare, ceea ce ar asigura numirea unui prim-ministru, evitându-se astfel dizolvarea legislativului.

Noua majoritate parlamentară cuprinde 20 de deputați din Partidul Democrat condus de Marian Lupu, 13 din Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, 14 ex-comuniști cărora li se adaugă un deputat un deputat independent, Petru Știrbate (fost liberal-democrat) și opt deputați din PLDM, partidul fostului premier Vlad Filat.

Grupurile parlamentare au ajuns la consens după consultări cu președintele Nicolae Timofti.

Liderul PD, Marian Lupu, a anunțat că până miercuri noua majoritate va anunța și numele unui premier desemnat, relatează agora.md.

„În cadrul acestei întrevederi l-am informat pe președinte și am prezentat declarația privind constituirea unei declarații, care a fost semnată de 56 de deputați. Cu toate acestea, s-ar putea ca mâine-poimâine să fie mai mulți. Majoritatea constituită prin această declarație, până cel târziu miercuri, va înainta un candidat la funcția de premier”, a declarat Marian Lupu.

Joi, 28 ianuarie, este ultima zi în care preşedintele poate semna un decret de desemnare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, în caz contrar urmând ca Parlamentul să fie dizolvat.

Liderul Partidului Nostru, primarul prorus din Bălți, Renato Usatîi, a încărcat o înregistrare video pe contul său de Facebook, în care afirmă că în cadrul consultărilor cu şeful statului, democraţii au propus candidatura lui Vlad Plahotniuc, însă Nicolae Timofti nu ar fi fost de acord.

Usatîi mai susține că Partidul Democrat din Moldova adună oameni de prin raioane pentru a organiza un miting pentru susținerea candidaturii controversatului om de afaceri, prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, la funcția de prim-ministru, scrie Unimedia.md.

Liderul democraților, Marian Lupu, a subliniat că noua majoritate a fost formată „nu doar pentru a învesti guvernul, ci o platformă care va funcționa permanent”.

Liderul PL Mihai Ghimpu a salutat crearea noi  alianțe, menționând că aceasta era necesară pentru continuarea parcursului european și a reformelor.

Noua majoritate a devenit posibilă după ce șapte deputați din PLDM au anunțat marți seara că vor sprijini crearea noii majorități parlamentare și vor vota pentru un nou guvern.

Liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a declarat luni că PLDM a fost gata să participe la crearea unei majorități parlamentare, „dar cu scopul de a face reforme”. El a sugerat că cei șapte colegi au fost atrași în coaliție în urma unor presiuni. „Ne pare rău că acești colegi au decis să se înscrie în această majoritate. Cred că au existat presiuni din afara partidului pentru a-i convinge să voteze o majoritate: de la discuții despre soarta țării până la oferte generoase”, a conchis Streleț.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi.

Noua coaliție parlamentară de la Chișinău n-ar avea, însă, teoretic, suficiente voturi pentru a-l alege și pe președintele țării. Mandatul lui Nicolae Timofti expiră la 23 martie 2016, iar pentru alegerea președintelui sunt necesare 61 de voturi (majoritate de trei cincimi). Dacă se înregistrează două eșecuri succesive de alegere a președintelui, atunci Parlamentul se dizolvă.

comments

comments