full screen background image

A fost finalizat cel mai important proiect de cercetare din istoria USV

usv fain     La Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava a fost implementat un proiect european în valoare de 7 milioane de euro care a vizat dotarea cu aparatură modernă de cercetare – proiectul “Centrul integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricaţie şi control (MANSiD)”.

Au fost create 11 laboratoare de cercetare care vor fi utilizate atât de studenți, cât și de cercetători și specialiști de înaltă calificare.

Coordonatorul proiectului, Mihai Dimian, a precizat astăzi că acesta a fost cel mai important proiect de cercetare din istoria universității.

0:00

Valoarea totală a proiectului a fost de 31.460.699 de lei, din care asistență financiară nerambursabilă acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), este de 26.823.391,97 lei și cea acordată Guvernul României este de 4.637.307,03 lei.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare multi-disciplinară și inter-disciplinară prin dezvoltarea infrastructurii specifice și atragerea de tineri cercetători și specialiști de înaltă calificare, atât pentru Universitate, cât și pentru firmele care au departamente de cercetare și dezvoltare în zona de Nord-Est a României.

Investiția menită sa răspundă acestui obiectiv strategic este reprezentată de crearea unei noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare intitulată „Centrul integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricatie și control” (MANSID) însumând 11 laboratoare de cercetare, dotate prin prezentul proiect cu minim 137 de echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 de echipamente au valori peste
100.000 de euro.

Laboratoarele componente abordează următoarele direcții de cercetare:

L1. Laborator de materiale avansate multifuncționale

L2. Laborator pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației

L3. Laborator pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice

L4. Laborator pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice si compozite

L5. Laborator pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboți şi sisteme flexibile

L6. Laborator de cercetări privind tehnologiile performante de fabricație si management integrat

L7. Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației

L8. Laborator de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale

L9. Laborator de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare „hardware -in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipuri rapide

L10. Laboratorul de inventică și transfer tehnologic

L11. Laborator de incubare a afacerilor.

comments

comments