full screen background image

America de Sud, afectată de cele mai grave inundații din ultimele decenii

imageResize     Inundațiile severe care au lovit zona situată la granița dintre Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay au provocat cel puțin două decese în Paraguay iar zeci de mii de oameni au fost evacuați din locuințe, au declarat luni autoritățile din această țară citate de agenția France Presse (AFP).

În Paraguay, doi angajați ai companiei publice de electricitate au murit electrocutați în două locuri diferite în timpul intervențiilor pentru restabilirea alimentării de la rețea, a declarat poliția locală. Bilanțul este acum de șase morți în Paraguay și 12 morți în toate cele patru țări (Paraguay, Argentina, Brazilia și Uruguay) afectate de cele mai grave inundații din ultimele decenii.

Paraguay, care a evacuat 140.000 de persoane din totalul de 160.000 de persoane puse la adăpost săptămâna trecută în întreaga regiune, este țara unde situația este încă cea mai critică.

Furtunile violente cauzate de fenomenul meteorologic El Nino în timpul săptămânii Crăciunului a lovit, de asemenea, Argentina, unde râul Uruguay se află deja în retragere.

“Situația s-a stabilizat în prezent. Există încă 20.000 de evacuați”, a declarat ministrul de interne, Rogelio Frigerio. Cele mai multe dintre victime au fost în orașul argentinian Concordia (estul țării).

“Creșterea precipitațiilor și pierderea semnificativă a perdelei forestiere în Argentina, Brazilia și Paraguay, care se numără printre cele zece țări cele mai afectate de despăduriri, nu au permis o absorbție naturală a apei”, a explicat luni într-o declarație organizația ‘Greenpeace’.

Potrivit ministerului mediului, în Argentina, între 2007—2014, au fost distruse mai mult de două milioane de hectare de pădure.

În partea de nord a Uruguayului, mai mult de 16.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundațiilor, cele mai grave din anul 1959 până acum, potrivit serviciului național de urgență.

Episodul climatic actual El Nino — un curent ecuatorial cald al Pacificului — este unul dintre cele mai puternice care au fost observate cu începere din anul 1950, a anunțat în luna noiembrie Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Acest fenomen ar putea dura până în primul trimestru al anului 2016, a avertizat organizația mondială citată de AFP.

AGERPRES

comments

comments