full screen background image

Primarul Sucevei și-a prezentat bilanțul pe acest an

Lungu 1908     Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut, miercuri, un scurt bilanț al propriei activități pe acest an, concluzionând că “2015 a avut și realizări și nerealizări”.

Printre succese el a numit proiectele de asfaltare pe fonduri europene și proprii, acordul elvețian pentru modernizarea iluminatului public și dotarea cu vehicule electrice, inaugurarea Centrului Cultural Bucovina și modernizarea zonei centrale.

Alte realizări au fost investițiile la societatea de transport în comun, sfințirea catedralei, modernizarea locurilor de joacă și sprijinirea vieții culturale și sportive.

Lungu a numit, însă, și câteva nerealizări.

0:00

 

RAPORTUL  DE  ACTIVITATE  PENTRU  ANUL 2015:

 

REALIZĂRI

• Au fost finalizate lucrarile la contractul de finantare europeana “Reabilitare strazi, poduri si pasaj” in valoare de 8.082.702 euro incheiat  cu Ministerul Dezvoltarii Regionale  si Administratiei,s-au efectuat lucrari pe strada Plevnei, Calea Unirii, Cuza Voda, Universitatii, pe bulevardul George Enescu, Traian Vuia, Grigore Alexandru Ghica, podul de peste raul Suceava la Itcani si pasajul de peste calea ferata de la Itcani, fiind primul proiect semnat pe POR suplimentar din Romania rezultat din economiile realizate la celelalte proiecte.

• S-au finalizat lucrarile la contractul pe Programul National de Dezvoltare Locala cu MDRAP, in suma de 3.000.000 lei, pentru proiectul “Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava prin reabilitare pietonal,strazi si iluminat”, cuprinsa intre strazile Aleea Nucului si Libertatii in fata Palatului Administrativ, prin realizarea de pavaj pietonal cu granit. A fost  demarata procedura de licitatie pentru celalalt tronson situat intre strada Mitropoliei si Magazinul Bucovina tot pe PNDL, in valoare de aprox. 2.500.000, licitatia va avea loc pe data de 08.01.2016.

• Au fost reabilitate si modernizate un numar de 137 strazi din municipiul Suceava, 73 strazi asfaltate din care 17 asfaltate cu covoare asfaltice printre care: Marasesti, George Cosbuc, Eudoxiu Hurmuzachi, Strandului, Nicolae Iorga, Baladei, Celulozei, Soimului, Ion Voda Viteazul, Gheorghe Doja, 22 Decembrie, Tudor Stefaneli; s-au reabilitat parcari de resedinta in cartierele Obcini si Burdujeni, iar alte 64 de strazi au fost balastate.

• S-a finalizat contractul  pe fonduri europene cu ADR Nord Est ,pe Programul Operational  Regional 2007-2013, “Proiectare si executie Campus scolar la Liceul cu Program Sportiv Suceava “, acest lucru a permis finalizarea lucrarilor la acest obiectiv inceput in anul 2007.

• S-a finalizat contractul pe fonduri europene cu ADR Nord Est,pe Programul Operational Regional 2007 -2013, ”Extindere ,modernizare si refunctionalizare sala de sport la Colegiul National Stefan cel Mare“, care consta in construirea unei sali de sport, modernizarea  si refunctionalizarea salii de gimnastica existente si amenajarea unui teren in aer liber.

• A fost stabilit in urma licitatiei desfasurate la Primaria municipiului Suceava un nou operator de transport-distributie pe termoficare, respectiv firma SC “Thermonet  Srl“ Suceava, care apreluat, la 15 octombrie 2015, operarea efectiva.

• A fost semnat acordul de finantare si implementare pentru proiectul “Iluminat public municipiul Suceava – Management modern si eficient al iluminatului public in municipiul Suceava“ pe fonduri elvetiene in valoare de 6.417.314 franci elvetieni din care 5.238.108 franci elvetieni contributia gratuita a partii elvetiene, licitatia  va avea loc in luna ianuarie anul 2016.

• S-a inaugurat Centrului Cultural Bucovina,s-a dat in functiune cinematograful   “Modern” cu dotari 3d+4k si ecran de ultima generatie.

• A fost infiintat prin Hotarire de Consiliu Local, Teatrul  municipal “Matei Visniec“, care va functiona efectiv incepand cu anul 2016.

• S-au  finalizat lucrarile la proiectul “Reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din municipiul Suceava”, etapa II a pe POS de mediu, s-a semnat ”Lista investitiilor prioritare”, faza a doua fonduri de coeziune, in suma de 24.6456.683 euro pentru municipiul Suceava.

• A fost aprobata in Consiliul Local noua strategie de gestionare a deseurilor menajere, prin crearea in oras a 145 de platforme de depozitare subterana a acestora. Acest lucru a fost prins in caietul de sarcini la licitatia de salubritate menajera si platformele vor fi realizate in cadrul contractului de 12 ani de noul operator rezultat in urma licitatiei.

• Municipiul Suceava a achizitionat cinci autobuze noi de capacitate mica in valoare de 806.085 lei plus TVA, fiind in circulatie din luna iulie 2015.

• A continuat actiunea de modernizare a locurilor de joaca si spatiilor verzi  din municipiul Suceava, in acest an au fost montate si aparate tip fitness, pentru petrecerea timpului liber in Parcul Copilului din Burdujeni si in Parcul Areni.

• Municipiul Suceava a depus “Dosarul de candidatura”, alaturi de alte 13 orase din tara pentru titlu de Capitala Europeana a Culturii 2021,cu toate ca nu a trecut de faza  de preselectie,avem o Strategie culturala aprobata pentru urmatorii 10 ani.

• A avut loc licitatia pentru un credit bancar in valoare de 10.000.000 lei, in vederea realizarii “Zonei de Agrement Tatarasi”, proiect ce va fi demarat la inceputul anului viitor.

• Au fost finalizate in proportie de 80% lucrarile de  modernizare a pietei centrale a municipiului Suceava ,in valoare de apr. 800.000 lei plus TVA.

• Au fost capturati peste 2.000 de caini comunitari de pe strazi si dusi in adapostul din lunca Sucevei, acest lucru va continua pina vom aduna toti cainii de pe strazi.

• S-au acordat un numar de peste 5.000 abonamente subventionate la elevi, studenti, pensionari si alte categorii prevazute de lege. Am achitat efectiv peste un milion de euro subventii la societatea de transport public local TPL Suceava, in anul 2015.

• Municipiul Suceava va organiza a 78-a editie a ”Festivalului Mondial de Film Amator” editia 2016. Comitetul UNICA a decis acest lucru la sfarsiul lunii iunie cand au efectuat vizita in teren la Suceava, lucru intarit in luna septembrie la Sankt Petersburg – Rusia unde a avut loc cea de-a 77 editie.

• Am sarbatorit peste 100 de cupluri care au implinit 50 de ani de casatorie, fiind sarbatorite din anul 2005 apoximativ 1.049 cupluri de aur.

• Am sprijinit sportul sucevean cu aprox. 2.500.000 lei. Sumele cele mai importante au mers la fotbal 1.100.000 lei pentru echipa Rapid Suceava, handbal masculin 500.000 lei pentru echipa CS Universitatea Suceava, 500.000 lei pentru CSM Suceava rugby, volei, atletism, box, tenis etc.

• S-a sfintit Catedrala ”Nasterea Domnului“ din oras. Primaria municipiului Suceava a fost unul din principalii finantatori in ultimii 11 ani, cu suma de 1,8 milioane euro.

• Municipalitatea a fost principalul finantator al proiectelor culturale ”Festivalul de Arta Medievala editia 2014” si a festivalului concurs international ”Lira de aur “ a XXXVI-a editie in anul 2015.

• Saptaminal Fanfara Bucovina a Municipiului Suceava a oferit spectacole de fanfara in foisorul din Parcul Central.

PROBLEME  IMPORTANTE  NEREZOLVATE

• Nefinalizarea in totalitate a lucrarilor la Ruta Ocolitoare nr. 1 a municipiului Suceava, desi au fost alocate sume de bani de la Guvern, nu a fost desemnat un nou contractor de catre Min. Transporturilor pentru al doilea tronson Scheia – Drumul European 85.

• Nu a fost discutata in Consiliul Local “Lista proiectelor prioritare ale municipiului Suceava pentru perioada 2014-2020”, in vederea atragerii de fonduri europene pe noul exercitiu financiar, se lucreaza in acest moment la Strategia  Integrata de Dezvoltare Urbana  a municipiului Suceava pentru perioada 2015-2020.

• Problema gestionarii cainilor comunitari, care a fost rezolvata partial urmind a fi priorite pana la sfarsitul acestui mandat.

• Lipsa unui operator pentru salubritatea menajera, a avut loc licitatia pe data de 16.06.2015, dar este contestata  la CNSC si Curtea de Apel Suceava.

• Nepunerea in functiune a Gropii Ecologice de la Moara, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru depozitarea temporara a acestora, dupa deschiderea depozitului vor trebui din nou incarcate si transportate la Moara.

 

comments

comments