full screen background image

Klaus Iohannis, la un an de mandat

Klaus Iohannis     2015 a însemnat pentru Klaus Iohannis primul an în calitate de preşedinte al României. Şeful statului a plecat la drum cu multe promisiuni, unele îndeplinite pe parcursul celor 12 luni, altele nu. Prima mare promisiune a fost votul prin corespondenţă. La un an distanţă, avem o lege, dar incompletă, pentru că se referă doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale. Şeful statului şi-a mai propus să-i determine pe aleşi să nu se mai opună cererilor procurorilor de arestare a politicienilor. A reuşit doar în mică măsură, pentru că cel puţin jumătate dintre solicitări au primit aviz negativ. În schimb, Klaus Iohannis şi-a îndeplinit un mare vis, să-l vadă pe Victor Ponta plecat de la Palatul Victoria şi să propună un nou premier.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis în Parlament:

Am dorit ca 2015 să fie anul recâștigării normalității în plan interior și în plan exterior.

În plan intern, am dorit un alt mod de a face politică, fără scandal și cu seriozitate. Am considerat că acest lucru trebuie să înceapă cu președintele, care să fie un generator nu de tensiune, ci de energie. În ultimul an a devenit firesc să avem consultări.

Mulți s-au întrebat de ce nu răspund la atacuri cu aceeași monedă. Sper că, onorând promisiunea de a face politică altfel, am dat răspuns.

Anul 2015 a arătat că se poate să avem acord larg pe subiecte de interes public.

Bugetul pentru 2016 prevede o primă etapă de creștere. De o largă majoritate s-a bucurat și Strategia Națională de Apărare.

Am tratat cu toată responsabilitatea atributul promulgării legilor, cu atenție la impactul fiecărei legi asupra oamenilor, economiei și a societății în ansamblul ei. Mă bucur să constat că în cazuri importante, cum este cazul Codului fiscal, actorii politici s-au aplecat cu mai mare atenție asupra legii. 

Legi importante au intrat în atenția publică după adoptarea lor, chiar înainte de promulgare. Nu există subtitut pentru o dezbare premergătoare unei legi, iar asta este o responsabilitate de la care Parlamentul nu se poate deroba.

În anul 2015, recâștigarea normalității a însemnat și demersuri în plan extern. Mă refer la restabilirea prestigiului României în cadrul NATO. 2015 a fost un an în care nu doar am confirmat, ci am adâncit opțiunile majore ale politicii noastre externe.

Am avut câteva obiective clare: consolidarea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA și întărirea parteneriatelor strategice cu state membre UE și NATO.

România este o țară respectată în NATO și UE, care contează în ecuația geopolitică și geostrategică și care este gata să își asume responsabilități.

Se cuvine să ne uităm la lecțiile anului 2015 și la ce lipsește ca România să fie cu adevărat puternică și prosperă. Cea mai tragică lecție se numește Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o națiune întreagă a scos la iveală probleme perpetuate ani de zile. Sunt lucruri pe care nu trebuie să le dăm uitării și concluzii care trebuie să ne îndemne să acționăm. Corupția ucide.

O a doua lecție este legea schimbării. Nu vorbim despre o nevoie de moment, limitată la o înlocuire de Guvern. Ci de o înnoire care să fie pe măsura așteptărilor și a nevoilor din societate. Între clasa politică și cetățeni nu are voie să fie o prăpastie. Marea miză a lui 2016 este recăpătarea încrederii în politică. 

Mă fac purtătorul mesajului de înnoire pe care îl dau sub diverse forme concetățenii noștri. Dar greul acestei misiuni revine partidelor. Înnoirea în materie de idei, practici și oameni este șansa de a menține stabilitatea sistemului politic. Cred într-un sistem în care dreapta și stânga sunt reprezentate, în care există spațiu pentru participare și competiție, nu doresc o politică în care să își facă loc extremismul, populismul și radicalismul.

Îmi doresc o creștere economică despre care să nu vorbim doar în materie de statistici, ci una care să se reflecte în nivelul de trai.

A fost anul în care pentru prima dată în România s-a introdus votul prin corespondență, anul schimbării Guvernului și al instalării unui guvern de tehnocrați. Vreau să se spună că a fost anul care a însemnat deschiderea către societate, anul schimbării modului de a face politică. Vă invit să fim împreună în acest demers pentru a spori încrederea în instituțiile statului.

comments

comments