full screen background image

Material lemnos confiscat de poliţişti şi dosare penale la regimul silvic

furt lemne 2     Miercuri dimineaţă, la ora 09.40, agenţii Postului de Poliţie Grăniceşti au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, despre faptul că, la locuinţa unui bărbat, de 60 de ani, din comuna Grăniceşti, sat Româneşti, se încarcă material lemnos într-un autovehicul.

Pe drumul comunal din faţa locuinţei bărbatului a fost identificată o autoutilitară, condusă de un bărbat, de 55 de ani, din comuna Şerbăuţi, care transporta cantitatea de 5 metri steri de esenţă fag şi carpen, care a fost încărcată de la locuinţa bărbatului de 60 de ani.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării şi predată în custodia Ocolului Silvic Pătrăuţi, iar cei doi au fost sancţionaţi contravenţional la Lg. 171/2010, pentru comercializare, respectiv transport de material lemnos fără forme legale.

La data ora 11.07, agenţii Postului de Poliţie Mănăstirea Humorului au fost sesizaţi despre comiterea unui furt de material lemnos din locul denumit Todan, de pe raza comunei Mănăstirea Humorului.

În  zona împădurită a fost identificat un minitractor la care era ataşată o căruţă încărcată cu material lemnos, ansamblu condus de un tânăr, de 23 de ani, localnic, care transporta lemn verde de fag şi nu a putut prezenta documente de însoţire.

Lemnul a fost transportat la sediul Cantonului Silvic Chilia, unde a fost inventariat şi ridicat, în vederea confiscării.

În zona unde a fost identificat tractorul au fost găsite mai multe piese din lemn de fag, de diferite lungimi, în volum total de 1,985 mc de lemn de fag.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, privind comiterea infracţiunilor de tăierea fără drept de arbori şi furt de arbori.

La ora 16.45, a fost prins în flagrant un tânăr, de 18 ani, din comuna Şerbăuţi, care, în jurul orei 15.00, s-a deplasat în Cantonul Silvic Șerbăuți, unde, cu un ferăstrău manual și un topor, a tăiat doi arbori de esență stejar, pe care i-a tăiat în bucăți în lungime de aproximativ 4 metri, cu un volum de 1 mc.

Ulterior, i-a încărcat într-o căruţă, fiind depistat pe drumul forestier Şerbăuţi – Zamostea.

În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere ilegală de arbori.

În jurul orei 21.30, pe str. Calea Bucovinei, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, un echipaj din cadrul Compartimentului Rutier Câmpulung Moldovenesc a oprit pentru control un ansamblu de autovehicule care tracta remorcă, condus de un bărbat, de 32 de ani, din comuna Stulpicani.

Cu ocazia controlului s-a stabilit că în semiremorcă se transporta cherestea esență rășinoase, conducătorul auto prezentând pentru control avizul de însoțire secundar emis la 8 decembrie 2015.

S-a constatat că pe aviz apare o modificare și că documentul nu este întocmit corespunzător, în sensul că transportul ar fi fost întrerupt, conform susținerilor conducătorului auto, în vederea remedierii unor defecțiuni tehnice.

Cu toate acestea, nu s-au făcut mențiuni conform prevederilor legale despre acest lucru, pe aviz, la rubrica unde se consemnează cauza, perioada întreruperii și viza efectuată de postul de poliție competent teritorial.

Ansamblul de autovehicule a fost transportat la Centrul de producție Sadova din cadrul O.S. Pojorâta, unde a fost inventariat, stabilindu-se că materialul lemnos este în cantitate de 49, 64 mc de cherestea esență rășinoase.

S-a dispus reținerea, în vederea stabilirii provenienței materialului lemnos, care a fost predat în custodia reprezentanților Centrului de Producție Sadova, cu tot cu ansamblul de autovehicule, care a fost încuiat și asigurat.

comments

comments