full screen background image

Ministrul Finanțelor: „Nu spunem, în acest moment, că va fi o creştere sau că nu va fi o creştere” a salariului minim

anca dragu     Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și-a explicat poziția referitor la creșterea salariului minim pe economie în 2016, în condițiile în care aceasta nu apare în proiectul de buget pe anul viitor.

Majorarea salariului minim „trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care poate fi realizat în primul trimestru al anului 2016”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

„Nu spunem, în acest moment, că va fi o creştere sau că nu va fi o creştere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea creşte salariul minim în 2016 şi ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivităţii firmelor româneşti, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-şi reducă producţia sau exporturile. Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forţei de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creşterea salariului minim îi poate afecta şi pe noii intraţi pe piaţa de muncă, pe tineri, sau pe angajaţii cu calificare redusă”, spune ministrul, potrivit comunicatului.

„În ceea ce privește comparația cu situația din țările BRICS, Ministerul de Finanțe precizează că ministrul de resort a explicat, într-o întâlnire informală cu presa, că România nu este și nici nu trebuie să fie în rândul statelor în care munca nu este apreciată”, se mai arată în comunicat.

Digi24.ro

comments

comments