full screen background image

Firmele de recrutare caută suceveni dispuşi să lucreze în judeţele dezvoltate

ajofm suceava     Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava promovează mobilitatea forţei de muncă, anunţă directorul executiv Mirela Adomnicăi.

Oficialul AJOFM arată că, tot mai des, în ultima perioadă, firmele de recrutare caută suceveni dispuşi să muncească în alte judeţe, în special în cele în care rata şomajului este mică.

Adomnicăi: “Judeţul Suceava a avut o rată a şomajului de 6,17%, în luna octombrie, în timp ce judeţele din Ardeal nu depăşesc 2%. De aceea, un fenomen cu care ne confruntăm, mai ales în ultima vreme, este acela că tot mai multe firme de recrutare încearcă să găsească forţă de muncă, pentru a o reloca de aici înspre vest. Oferta angajatorilor respectivi constă într-un salariu care depăşeşte minimul pe economie, acesta însoţit fiind de facilităţi privind asigurarea cazării şi mesei. Până la urmă, şi aceasta reprezintă o oportunitate, Vorbim, în ultima perioadă, de mobilitate la nivel european, însă şi mobilitatea dintr-un judeţ anume, în alt judeţ, din altă regiune, ar trebui să fie o variantă”.

Stimularea mobilităţii geografice a forţei de muncă prin acordarea primei de încadrare către persoanele care se angajează într-o localitate, situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de domiciliu, se face prin acordarea primei de instalare.

Persoanele care în perioada de şomaj se încadrează potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare  a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, beneficiază de o primă de instalare acordată din bugetul asigurărilor de şomaj şi a cărei mărime este egală cu de 7 ori valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 de lei la această dată.

Conform unei informări a AJOFM, în primele 3 trimestre ale anului 2015, mulţumită acestei măsuri active au fost ocupate 20 de persoane.

comments

comments