full screen background image

250 de poliţişti au verificat tăierile şi transportul ilegal de material lemnos

camion cu lemne      Fondul forestier ocupă  aproximativ 50% din suprafaţa judeţului, reprezentând  cca. 7% din întregul potenţial silvic al României. Judeţul Suceava ocupă din acest punct de vedere locul I pe ţară.

În ansamblul infracţiunilor contra patrimoniului un loc aparte îl ocupă infracţiunile la regimul silvic care, datorită specificului lor sunt prevăzute în legi speciale şi în Codul Silvic.

Având în vedere aceste considerente, prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

Mai mult, având în vedere specificitatea generată de această perioadă a anului, conducerea inspectoratului a dispus organizarea unor acţiuni cu efective sporite, poliţişti din cadrul Biroului de Prevenire şi Combatere a Delictelor Silvice dar şi poliţişti de ordine publică, rutieri şi din cadrul secţiilor şi posturilor de poliţie fiind angrenaţi în activităţi de control atât în fondul forestier cât şi în trafic.

Astfel, în ultimele zile peste 100 de echipaje de poliţie şi 250 de poliţişti au acţionat pe raza judeţului pentru identificarea celor care taie ilegal şi exploatează  masă lemnoasă, transportă material lemnos fără acte de provenienţă sau comercializează şi transportă brazi de crăciun cu încălcarea prevederilor legale.

Au fost confiscaţi peste 160 de mc de material lemnos transportat cu încălcarea prevederilor legale în valoare de cca. 52.000 de lei. De asemenea, pentru nerespectarea legislaţiei la regimul silvic au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 25.000 lei la Legea 171/2010.

În cadrul acţiunilor a fost confiscată cherestea, dar şi material lemnos brut pregătit pentru prelucrare.  Totodată, au fost identificaţi şi 61 de arbori tăiaţi ilegal, în aceste cazuri fiind întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea 46/2002 art. 108 şi 110.

De asemenea, au fost identificaţi şi brazi de crăciun transportaţi ilegal şi fără documente de provenienţă. La 05.12.2015 ora 18.05, poliţiştii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au depistat pe D.C. Iezer de pe raza comunei Sadova, pe un bărbat de 25 ani, din comuna Pojorâta, în timp ce încărca într-o autoutilitară 12 arbori ( pomi de Crăciun), specia brad ce au fost confiscați și predați în custodie la Centru de Producție Sadova, din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, fiind inventariați de reprezentanți ai acestei instituții.

Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul silvic şi solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic şi să sesizeze de îndată poliţia atunci când i-au la cunoştinţă despre acte ilicite în ceea ce priveşte exploatarea, transportul, depozitarea sau comercializarea de material lemnos de orice natură, în special a brazilor de Crăciun.

În acest sens, poliţiştii prezintă şi câteva repere legislative spre informarea cetăţenilor dar şi în scopul descurajării celor pretabili la activităţi ilicite asociate delictelor silvice.

Astfel,  în Anexa Legii nr. 46/2008- pct. 21, arborii şi arbuştii ornamentali precum şi pomii de Crăciun sunt definiţi ca materiale lemnoase;
pct. 21. Materiale lemnoase – lemnul rotund sau despicat de lucru şi lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat – cu secţiune dreptunghiulară sau pătrată, precum şi lemnul cioplit. Această categorie cuprinde şi arbori şi arbuşti ornamentali, pomi de Crăciun, răchită şi puieţi; materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile.

Prin Hotărârea nr. 470 din 4 iunie 2014 (*actualizată*)
pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, s-a reiterat faptul că pomii de Crăciun fac parte din categoria materialelor lemnoase, iar transportul acestora se face în baza avizelor de însoţire primare.

Transportul pomilor de Crăciun recoltaţi de pe teritoriul naţional se face în baza avizelor de însoţire primare, care se introduc în SUMAL; în sensul prezentei hotărâri pomii de Crăciun fac parte din categoria materialelor lemnoase.

Documentul de însoţire a materialelor lemnoase este avizul de însoţire, care poate fi aviz de însoţire primar/secundar, în funcţie de locul de unde acestea sunt expediate.
Normele Hotărârii de Guvern nr. 470/2014  referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, prevăd următoarele:
(1) Documentul de însoţire a materialelor lemnoase este avizul de însoţire, care poate fi aviz de însoţire primar/secundar.
(2) Documentul de însoţire a materialelor lemnoase expediate de la locul de recoltare este avizul de însoţire primar.
(3) Documentele de însoţire pentru materiale lemnoase expediate din alte locaţii decât locul de recoltare, precum şi pentru cherestele sunt: avizul de însoţire secundar pentru materiale lemnoase, altele decât cherestelele, şi, respectiv, avizul de însoţire secundar pentru cherestele.

Transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoţire prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă contravenţională şi confiscarea bunurilor în cauză.
LEGE nr. 171 din 16 iulie 2010 (*actualizată*)privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice:
ART.19
1) Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză următoarele fapte:
b) transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoţire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare;

comments

comments