full screen background image

Peste 2.600 de militari și specialiști, la parada de 1 Decembrie din Piața Constituției

1     Parada Militară Națională de 1 Decembrie organizată în Piața Constituției, la care au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și alți reprezentanți ai instituțiilor statului, s-a încheiat, după aproximativ o oră în care au defilat peste 2.600 de militari și specialiști, cu 360 de mijloace tehnice.

Parada a fost urmărită de câteva mii de bucureșteni, printre care au putut fi observați foarte mulți tineri și copii. Printre cei prezenți s-au mai numărat foștii președinți Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, președintele PSD, Liviu Dragnea, copreședintele PNL Vasile Blaga, ofițeri ai Armatei Române, alți membri ai Guvernului, politicieni și reprezentanți ai instituțiilor statului, membri ai corpului diplomatic acreditat la București.

Efectivele care au defilat, peste 2.600 de militari și personal de securitate și siguranță publică cu 360 de mijloace tehnice, sunt din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală București, precum și membri ai Asociației Tradiția Militară.

Militarilor români li s-au adăugat detașamente din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Comandantul paradei a fost generalul-maior Adrian Tonea, locțiitorul șefului Statului Major General, a doua funcție în ierarhia Armatei Române, acesta fiind unul dintre cei mai experimentați ofițeri români, cu mai multe misiuni în teatrul de operații din Afganistan.

După defilarea mașinii în care s-a aflat comandantul paradei, au urmat defilarea purtătorului Drapelului de Luptă al Statului Major General și purtătorii steagurilor de identificare ale Forțelor Terestre, Aeriene, Navale, al Comandamentului Logistic Întrunit și al Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, precum și a purtătorilor steagurilor de identificare ale unităților participante la misiunile din teatrele de operații.

Primul bloc de defilare al Armatei României a fost reprezentat de detașamentul Batalionului 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’, din Brigada 2 Infanterie “ROVINE”.

La parada din acest an a defilat în premieră și un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. A defilat de asemenea, în premieră, detașamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est a Alianței Nord Atlantice, structură care va asigura o prezență vizibilă și constantă a NATO în România.

Printre unitățile Armatei Române din blocul de paradă s-au mai numărat Batalionul 2 Infanterie ‘Călugăreni’ și Batalionul 495 Infanterie “Căpitan Ștefan Șoverth, ambele din Brigada 1 Mecanizată ‘ARGEDAVA’, Batalionul 30 Vânători de Munte ‘Dragoslavele’ din Brigada 2 Vânători de Munte ‘SARMIZEGETUSA’, Brigada de Informații Militare ‘Mareșal Alexandru Averescu, Brigada 6 Operații Speciale “Mihai Viteazul”, Batalionul 265 Poliție Militară, Brigada 1 Rachete Sol-Aer ‘General Nicolae Dăscălescu’, a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului București.
Au defilat și militari de la bordul navelor Forțelor Navale și infanteriști marini de la Batalionul 307 Infanterie Marină din Babadag, detașamente ale instituțiilor de învățământ militar din București, Sibiu, Constanța, Pitești, Breaza.

Defilarea terestră s-a încheiat cu două detașamente care amintesc de tradițiile militare ale poporului nostru, cel al drapelelor de epocă, purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul, precum și cel Asociației Tradiția Militară, grupul de reconstituire istorico-militară. Detașamentul de reconstituuire istorică a purtat uniformele și echipamentul de ceremonie de Grăniceri, model 1914, precum și de campanie, de Infanterie și Vânători de Munte, model 1916, ai Armatei Regale Române.

Blocul Aviației Militare a fost deschis de un elicopter IAR — 330 PUMA, ce a evoluat cu drapelul național, urmat de două formații a câte trei aparate de același tip, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni). A treia formație de zbor a fost alcătuită din trei elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriene (Bacău). Evoluția formațiilor de elicoptere a fost încheiată de elicopterul IAR — 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forțelor Navale.

Au mai evoluat în paradă aeronave C-130 Hercules, C-27J SPARTAN, IAR-99 Șoim și MiG-21 LanceR, precum și formația IACĂRII ACROBAȚI cu trei avioane de construcție românească IAK-52.

Tehnica militară expusă în cadrul parăzii a mai cuprins cinci autovehicule blindate URO VAMTAC, cinci transportoare de trupe PIRANHA, mașina de luptă blindată a infanteriei MLI 84 M ‘Jderul’, cinci transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, tancurile TR 85 M 1 ‘Bizonul’, sistemul de artilerie antiaeriană blindat GEPARD, sistemul de artilerie LAROM, Complexul antiaerian ‘OERLIKON’, vehiculele de luptă tip HMMWV, autoturismele de teren CHEVROLET TAHOE, etc.

AGERPRES

comments

comments