full screen background image

Senatorul Ovidiu Donţu, la ceremonia de înfiinţare a Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Parlamentului Norvegiei

od1     Senatorul Ovidiu Liviu Donţu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Norvegia din cadrul Parlamentului României a participat, miercuri, 25 noiembrie, la invitaţia părţii norvegiene, la Oslo, la ceremonia de înfiinţare a Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Parlamentului Norvegiei.

Iniţiativa de constituire a Grupului parlamentar norvegian de prietenie cu România aparţine deputatului Ulf Leirstein, care, în calitatea sa de membru al Parlamentului norvegian şi membru al Comisiei juridice a acestuia a arătat un interes şi o prietenie constantă faţă de România, ţară pe care a vizitat-o în cadrul unor vizite oficiale în ultimii ani.

Grupul parlamentar de prietenie cu România din cadrul Parlamentului norvegian beneficiază de prezenţa reprezentanţilor a cinci grupuri politice reprezentate în Parlament (dintr-un totalul de şapte), partea norvegiană exprimându-şi speranţa ca, în curând, toate grupurile parlamentare să fie reprezentate în acest organism.
Momentan, Grupul parlamentar de prietenie cu România din cadrul Parlamentului norvegian este format din 16 parlamentari.

De asemenea, în cadrul Parlamentului Norvegian mai funcţionează doar cinci grupuri similare cu alte state, înfiinţarea celui cu România arătând un deosebit interes faţă relaţia bilaterală româno-norvegiană.

În mesajul adresat parlamentarilor norvegieni, senatorul Donţu a subliniat importanţa deosebită pe care România o acordă consolidării şi diversificării relaţiei deosebite de prietenie cu Norvegia, ţară aliată în cadrul NATO şi stat asociat UE.

Totodată, Donţu a mulţumit Norvegiei atât pentru ridicarea, în trecutul apropiat şi înainte de termen, a restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, cât şi pentru fondurile norvegiene alocate prin intermediul Grant-urilor SEE, România fiind al doilea mare beneficiar după Polonia.

Nu în ultimul rând, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Norvegia din cadrul Parlamentului României a militat pentru coordonarea viitoare a colaborării dintre cele două organisme parlamentare în vederea identificării de noi posibilităţi de creştere şi diversificare a relaţiei bilaterale româno-norvegiene.
În acest sens, el a propus organizarea unei misiuni economice române, în Norvegia, în luna martie, ce urmează a completa dimensiunea politică a contactelor bilaterale.

Ulf Leirstein, din Grupul parlamentar norvegian de prietenie cu România, a subliniat, la rândul său, interesul deosebit şi în continuă creştere al Norvegiei faţă de România, constituirea Grupului parlamentar fiind o dovadă vie a acestuia. Domnia sa şi-a exprimat speranţa că, în viitorul apropiat, vor putea fi demarate şi concretizate o serie de acţiuni comune ale celor două Grupuri de prietenie.

Cu această ocazie, senatorul Ovidiu Donțu a promovat Bucovina și „Nordul Voievodal” iar cu amabilitatea președintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a oferit Președintelui Parlamentului Norvegiei “Lada de zestre” a Bucovinei împreună cu un album turistic “Bucovina sacră” și broșura “Nordul Voievodal” dar și o invitație de a vizita Bucovina împreună cu grupul de prietenie Norvegia-România din Parlamentul Norvegiei.

În opinia sa „Nordul voievodal” ca spațiu de promovare a istoriei, culturii și personalităților din zona Fălticeni, este un concept turistic care are menirea să atragă atenţia că la Baia a fost prima capitală a Moldovei, la Mălini este Casa Memorială Nicolae Labiş şi că Mănăstirile Probota, Râşca şi Slatina sunt repere istorice și culturale importante, iar judeţul Suceava poate fi atractiv mai ales din perspectiva monumentelor, muzeelor si personalităților din zona Fălticeni care împreună cu peisajele şi mănăstirile din fascinanta Bucovină oferă o imagine completă asupra potenţialului turistic al judeţului Suceava.

comments

comments