full screen background image

România, locul 55 din 189 într-un top ce măsoară uşurinţa cu care o firmă îşi plăteşte taxele

impozit2     România ocupă locul 55 din 189 într-un clasament mondial al PwC care măsoară ușurința cu care o companie medie poate plăti taxele și impozitele, informează Mediafax.

Rata totală de impozitare, cea care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, este în România de 42%, sub media statelor din centrul și estul Europei – 45%, și aproape de media globală – 40,8%.

“Faptul că România se clasează pentru al doilea an consecutiv în prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, România a reuşit să scadă rata totală de impozitare faţă de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel că, în ediţia din acest an, România se clasează înaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) şi Ungariei (95), însă în urma Croaţiei (38), Sloveniei (35) şi ţărilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 şi Lituania 49)”, a declarat într-un comunicat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.

Potrivit Mihaelei Mitroi, rezultatul arată că este necesară continuarea în ritm susținut a reformelor, iar intrarea învigoare a noului Cod Fiscal va fi un impuls semnificativ în această direcție.
O companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie regională de 9,5 plăţi si o medie globală de 25,6 de plăţi.

“Chiar dacă România a făcut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare şi plată online (de la 39 plăţi în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plăţi în Paying Taxes 2016, lucru care a generat şi o creştere semnificativă în clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situăm la limita superioară prin raportare la alte state din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru este din cauza faptului că, pe lângă impozitele şi taxele cunoscute, mai sunt şi plăţi datorate bugetului local”, se mai arată în comunicatul PwC.

Studiul ia în calcul taxele și contribuțiile pe care o companie medie trebuie să le achite în decurs de un an. Pentru a analiza ușurința plății taxelor în 189 de state, raportul a luat în calcul rata totală de impozitare, numărul de ore pe care le alocă firma pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor și numărul de plăți pe care trebuie să le facă firma pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale.

comments

comments