full screen background image

Operațiuni antiteroriste în Belgia. 16 persoane au fost arestate

bl     Cel puţin două operaţiuni antiteroriste au avut loc în Belgia. Una s-a desfășurat într-un cartier din Bruxelles, aflat foarte aproape de Grand Place, şi cealaltă, la 61 de kilometri depărtare de capitala Belgiei, în Charleroi. Mai multe persoane au fost arestate în urma acestor operațiuni, dar nu şi principalul suspect rămas în viaţă după atentatele de la Paris. Şcolile şi metroul din Bruxelles rămân închise şi luni.

UPDATE 5.30 Poliția belgiană a arestat 16 persoane în operațiunile declanșate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un rol-cheie în asaltul din Franța, a anunțat procurorul general.

În cursul percheziţiilor de duminică seara nu au fost găsite arme sau explozibili, a precizat procurorul.

Abdeslam Salah nu a fost găsit în timpul operațiunii, iar cele 19 raiduri de duminică seara s-au desfășurat “fără vreun incident notoriu”, a precizat procurorul Eric Van Der Sypt.

Cu toate acestea, în timpul unei percheziții la un snack-bar în suburbia Molenbeek-Saint-Jean, cunoscută ca un fief jihadist, un vehicul s-a îndreptat spre polițiști, iar aceştia au deschis focul de două ori, a precizat Van Sypt.

Vehiculul a reușit să fugă, dar în cele din urmă a putut fi interceptat la Bruxelles. La bord se afla un individ rănit, care a fost arestat. Deocamdată nu se ştie dacă există o legătură între acest individ şi ancheta declanşată după atentatele de la Paris.

UPDATE 00.48. Șase persoane au fost arestate în operațiunile antiteroriste. Una dintre acestea a fost rănită.


 

UPDATE 00.40. Operaţiunile antiteroriste desfăşurate de poliţie şi armată în centrul capitalei Belgiei s-au încheiat. Mai multe persoane suspecte au fost arestate, însă autorităţile nu au oferit informaţii despre motivul pentru care ele au fost arestate şi nici identitatea lor. Un raid antitero a avut loc şi în Charleroi, oraş aflat la 61 de kilometri de Bruxelle, unde a fost arestată o persoană.


UPDATE 23.26. Operațiunea antiteroristă de la Charleroi s-a încheiat. A fost arestată o persoană.


UPDATE 23.20. Mai multe site-uri de știri și posturile de televiziune din Belgia au decis să-și întrerupă transmisia video și live-text în legătură cu operațiunile antiteroriste, la rugămintea poliției, care a cerut mass-media să nu divulge informații despre locul în care se află forțele de ordine.

De asemenea, după ce polițiștii le-eau cerut oamenilor să nu dezvăluie locul în care se află, pentru a nu periclita operațiunea, utilizatorii de Twitter au început să posteze pe hashtag-ul #BrusselsLockdown fotografii cu câini și pisici.

comments

comments