full screen background image

Trei victime de la clubul Colectiv care au decedat în străinătate, repatriate

INCENDIU - CLUB COLECTIV - BUCURESTI     Trei victime ale clubului Colectiv care au decedat în spitale din Europa vor fi repatriate în următoarele 48 de ore, anunță Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Astfel,  trupul neînsuflețit al unui tânăr ars în incendiul de la Colectiv transferat în Marea Britanie va fi adus în țară joi, iar alte două victime care au fost  transferate în spitale din Marea Britanie și Germania, vor fi repatriate vineri.

Conform sursei citate, pentru repatrierea în România a trupurilor neînsuflețite au fost disponibilizate, din fondurile speciale alocate în bugetul MAE pentru gestionarea situaţiilor de criză consulară, sumele necesare suportării cheltuielilor de transport internațional.

“Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din țările în care au fost transferați cetățenii români care ulterior au decedat în străinătate, respectiv Ambasada României la Londra, Ambasada României la Haga, Ambasada României la Paris, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Bonn, s-au implicat în gestionarea acestor cazuri, conform competențelor legale, atât în relația cu autoritățile locale, cât și cu familiile cetățeniilor decedați, acordând permanent asistentă consulară de specialitate”, se arată în comunicatul MAE.

Până în acest moment, din cei 8 cetățeni români decedați în străinătate, au fost repatriate în România 5 persoane, urmând ca trupurile neînsuflețite a altor 3 să fie repatriate în cursul zilei de astăzi, 19 noiembrie 2015, respectiv mâine, 20 noiembrie 2015, după cum urmează: astăzi va ajunge în România trupul neînsuflețit al unui cetățean român decedat în Marea Britanie, iar în cursul zilei de mâine vor ajunge în România trupurile neînsuflețite ale altor 2 cetățeni români, decedați în Marea Britanie și Germania.

Din respect faţă de familiile victimelor şi conform prevederilor legale referitoare la respectarea vieţii private, MAE nu va comunica public detalii cu privire la identitatea victimelor sau coordonate privind transportul trupurilor neînsufleţite.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu este instituția abilitată să comunice informații referitoare la situația medicală a cetățenilor români, răniţi în incendiul de la clubul Colectiv şi transferați în străinătate.

“Misiunile diplomatice și oficiile consulare române s-au ocupat, în mod prioritar, de toate formalitățile legate de contractarea societăților de pompe funebre și de eliberarea documentelor necesare. De asemenea, reprezentanțele române au menținut în permanență legătura cu autoritățile locale competente, depunând toate diligențele posibile pentru accelerarea procedurilor inițiate pe plan local, care au presupus anumite investigații de natură medico-legală și judiciară, respectiv înregistrarea deceselor și autorizarea transporturilor funerare. În urma acestor demersuri, s-a reușit soluționarea tuturor formalităților impuse de legislațiile locale în cel mai scurt timp posibil”, informează MAE.

MAE precizează că durata procesului de repatriere este determinată de procedurile legale interne din statele respective.

comments

comments