full screen background image

Peste 3.200 de nereguli privind securitatea la incendiu, găsite în cluburi, discoteci şi baruri

club de noapte     Peste 3.200 de nereguli au fost găsite în cluburile, barurile, discotecile, sălile de spectacole şi mall-urile controlate de pompieri în ultima săptămână, în 37 de cazuri fiind descoperite încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, la unităţi de alimentaţie şi de agrement.

În perioada 9-16 noiembrie, la nivel naţional au fost făcute 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf şi de spectacol, precum şi în mall-uri, pentru a vedea dacă acestea respectă normele de apărare împotriva incendiilor, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

În urma controalelor au fost constatate 3.218 deficienţe, dintre care 432 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. Echipele de control au dat 2.479 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.584 de avertismente şi 895 de amenzi în cuantum de 8.579.770 de lei.

Printre neregulile găsite la unităţile controale sunt: deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor; lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului.

La unele dintre unităţile controlate, din domeniul alimentaţiei publice şi de agrement, au fost depistate şi 37 de încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu. Unele dintre imobilele unde au fost făcute controale au fost închise, iar la altele a fost oprită funcţionarea.

Pompierii au făcut, în afara controalelor, şi 707 acţiuni de recunoaştere la mai multe unităţi, precum şi 295 de exerciţii de evacuare, la care au participat peste 2.100 de persoane.

“Simultan cu activităţile preventive, asigurarea unui răspuns adecvat în situaţii de urgenţă reprezintă o prioritate pentru instituţia noastră. În plan operaţional, în aceeaşi perioadă, au fost derulate 10.281 intervenţii, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut. Un procent de 84% dintre acestea au reprezentat intervenţiile serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, urmat de incendii – 6% şi alte situaţii de urgenţă”, a precizat sursa citată.

La acţiunile de control au participat 1.312 pompieri, 546 de poliţişti, 517 jandarmi şi 237 de reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii de control.

În urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU Bucureşti-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole şi mall-uri.

Verificările au loc şi în contextul în care angajaţi ai ISU Bucureşti-Ilfov sunt acuzaţi că au permis funcţionarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu şi, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56. Alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală.

Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că “incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

În urma verificărilor făcute de pompieri au fost găsite şi clădiri monument care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, printre acestea fiind Castelul Peleş, Ateneul Român, sediul principal al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, potrivit EurActiv.ro.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administraţie al Sălii Palatului din Bucureşti a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, la rândul său, că 93% dintre şcolile din România funcţionează şi ele fără acest aviz al ISU.

comments

comments