full screen background image

Vot în plenul Parlamentului pentru Guvernul Cioloș. PSD, PNL, UDMR și UNPR susțin lista

guvciol     Varujan Pambuccian: “Premierul desemnat a dat dovadă de responsabilitate. Aseară am văzut-o pe Ana Pauker și ați votat-o (către Comsiile juridice care au avizat-o pozitiv pe Cristina Guseth, n.red). Vorbea gîngav și ați votat-o! Am încredere în cel care v-a desemnat, pentru că s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă. Prin ceea ce a făcut domnul Cioloș a dovedit responsabilitate și îl felicit (pentru retragerea Cristinei Guseth de la Justiție)”.

Kelemen Hunor, președinte UDMR: “Avem o misiune extrem de dificilă, deși aparent e simplă. Vom da un vot de încredere Guvernului Cioloș. Este vorba de un program de guvernare scurt, dar clar, care sunt realizabile. Avem noroc cu CV-urilor unor miniștri care sunt mai consistente decât tot programul de guvernare. Suntem conștienți că într-un an nu se pot face minuni. Așteptăm decizii guvernamentale și măsuri prin care creșterea economică va fi simțită de fiecare cetățean. Azi veți avea voturile noastre. Așteptăm un dialog și sincer pentru proiectele dumneavoastră și punctul vom decide.”

Călin Popescu Tăriceanu: “Constat că PSD rămâne la Putere, iar PNL își manifestă intenția de a fi critic la adresa guvernării, deci să rămână în Opoziție. Deci nu s-a schimbat nimic. Vă bucurați de aprecierea mea pentru modul în care v-ați îndeplinit obligațiile la București și la Bruxelles. Dar trebuie să știți că persoana dumneavoastră este parte a unui plan elaborat acum un an care și-a propus să înlăture un guvern instalat democratic. Acest plan urmărește anihiliarea justiției și a statului de drept. În România sub pretextul combaterii corupției s-a constituit un cartel instituțional neconstituțional: SRI-DNA. În România, contrar legii, serviciile secrete și-au infiltrat agenți acoperiți în justiție și în politică. În România, prezumția de nevinovăție este anulată de DNA care creează o presiune publică inacceptabilă asupra judecătorilor. DNA anchetează oportunitatea deciziilor politice. Tehnocrația ucide democrația. Grupul parlamentar al ALDE nu va vota Guvernul Cioloș. Vreau să-l felicit pe domnul premier că a retras candidatul de la Ministerul Justiției”.

Alina Gorghiu, co-președinte PNL: “Este a treia oară în ultimii 25 de ani când Parlamentul este chemat să învestească un guvern tehnocrat, după Guvernul Stolojan și Guvernul Isărescu. Astăzi avem de-a face cu o criză în toată clasa politică. Partidele care azi răsuflă ușurate că nu mai văd oameni în stradă greșesc. Și vor pierde. A doua realitate este că PSD a pierdut puterea. Abuzul guvernamental și folosirea banului public în scop electoral pot fi stopate de astăzi. PNL nu a cerut niciun minister, niciun avantaj politic. Domnule premier, veți în PNL un partener loial în toate măsurile bune pe care le veți lua, dar și o voce critică atunci când va fi cazul. Trebuie să începeți depedeserizarea administrației. Nu vrea să îi înlocuiți pe ai lor cu ai noștri. Din cauza corupției au murit zeci de tineri în acea seară neagră din Colectiv. Pe drumurile din România mor în fiecare an oameni”.

Liviu Dragnea, președintele PSD: “Ne aflăm azi într-o situație mai puțin obișnuită, pentru că suntem chemați să dăm votul unui guvern din care nu face parte niciun partid politic. Niciun guvern care să fie rezultatul unei majorități alese democratic. Care sunt așteptările noastre de la noul Guvern. De felul în care el va răspunde așteptărilor noastre va depinde și poziția PSD nu doar la votul de azi. PSD și partenerii săi au asigurat vreme de patru ani o guvernare stabilă și prosperă. Le mulțumesc colegilor mei care au făcut parte din Guvernul Ponta, parlamentarilor, președinților de consilii județene. Depinde de dumneavoastră dacă PSD vă va fi partener sau adversar. PSD avea tot dreptul să ducă acest mandat până la bun sfârșit. Aveam o majoritate și legitimitate. Am ales să punem stabilitatea României înaintea intereselor noastre politice. România are nevoie de un guvern în funcție. De aceea CEx al PSD a decis să recomande un vot de învestitură pentru Guvernul Cioloș. Dar nu este un vot în alb. Vreau să fiu foarte clar. Dacă vom avea cea mai mică îndoială, sprijinul nostru va înceta. Vom folosi toate mijloacele parlamentare pentru a corecta sau a concedia acest guvern. Vreau să spun astăzi aici că Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care l-a avut România după 1990 încoace și să-i mulțumesc pentru ceea ce a făcut pentru România”.

comments

comments