full screen background image

20 de persoane depistate lucrând “la negru”, în luna octombrie

munca la negru     În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat 298 de controale, din care 208 în domeniul relaţiilor de muncă şi 90 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 167 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 235.900 de lei.

În domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii de muncă au efectuat 208 controale, aplicând 72 de amenzi, în cuantum de 208.900 lei.

Au fost depistate 76 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care o persoană al cărui contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, 55 de persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal şi 20 de persoane fără forme legale de angajare, care îşi desfăşurau activitatea la 9 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 120.000 de lei.

Ca deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă se pot aminti neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

Referitor la activitatea în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, inspectorii de muncă au efectuat 90 de controale.

În urma acestora, s-au aplicat 95 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 27.000 de lei.

Deficienţele constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost planul de prevenire şi protecţie lipsă sau incomplet, neutilizarea echipamentului de protecţie şi instruirea insuficientă.

În luna octombrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 14 evenimente.

În aceeaşi lună, la Inspectoratul Teritorial de Muncă s-au primit 110 petiţii, 108 fiind soluţionate.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo BUTNARIU, precizează că, la data de 1 noiembrie 2015, erau înregistrate 120.369 de contracte individuale de muncă active, din care 111.941 pe durată nedeterminată şi 8.428 pe durată determinată.

comments

comments