full screen background image

ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilanțul provizoriu a ajuns la 128 de morți și 180 de răniți

atp3     Bilanțul provizoriu al atentatelor teroriste comise vineri noaptea la Paris a ajuns la 128 de morți și 180 de răniți, dintre care cel puțin 80 în stare gravă, potrivit unei surse apropiate Parchetului general francez, informează AFP și Reuters.

Potrivit agenției britanice de presă, dintre răniți 99 s-ar afla în stare critică.

La zece luni după atacul de la redacția săptămânalului Charlie Hebdo, Franța a fost plasată în stare de urgență după seria de atacuri comise vineri noaptea în șase locuri diferite din Paris — de la Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, la zona centrală din apropiere de Piața Republicii, unde se află și sediul publicației Charlie Hebdo.

Mai mulți bărbați înarmați au pătruns vineri seară în sala de spectacole Bataclan — unde avea loc un concert al trupei americane ‘Eagles of Death Metal’ — strigând ‘Allahu Akbar!’, după care au deschis focul de armă automată. Spectatorii au fost ținuți ostatici timp de trei ore. În acest incident au fost ucise cel puțin 82 de persoane.

”Am auzit clar ce le-au spus ostaticilor: ‘Este greșeala lui Hollande, este greșeala președintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria’. Au evocat și Irakul”, a mărturisit Pierre Janaszak (în vârstă de 35 ani), animator radio și TV care se afla în sala Bataclan.

Asaltul forțelor de poliție a fost lansat vineri noaptea puțin înainte de ora locală 00:30 (23:30 GMT) și s-a încheiat spre ora 01:00 (sâmbătă 00:00 GMT). Cei patru autori ai luării de ostatici au fost lichidați.

O primă explozie s-a produs în jurul orei 21:20 (20:20 GMT) în apropiere de Stade de France, unde avea loc un meci amical de fotbal între selecționatele Franței și Germaniei, stadionul care va găzdui finala Campionatului European de Fotbal în iulie anul viitor.

Președintele francez François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate. În total trei explozii au avut loc la Stade de France, pierzându-și viața un civil și cei trei atacatori-kamikaze.

În estul Parisului, pe strada Charonne, 18 persoane au murit într-o scenă de război. Un martor a declarat că a auzit rafale de armă automată timp de 2-3 minute. ‘Am văzut multe corpuri pe jos, pline de sânge’, a spus el. Țintele atacului au fost o cafenea și un restaurant japonez.

Puțin mai la nord, pe strada Alibert, un atac asupra terasei restaurantului ‘Le Petit Cambodge’ s-a soldat cu cel puțin 12 morți.

Alte cel puțin cinci persoane au fost ucise pe terasa pizzeriei ‘La Casa Nostra’, la câteva sute de metri de sala de spectacole Bataclan. ‘Erau cel puțin cinci morți în jurul meu, alții erau pe stradă. Am avut mult noroc’, a spus Mathieu (35 de ani), martor la sângerosul atac.

Al șaselea atentat a avut loc pe bulevardul Voltaire, nu departe de sala Bataclan, atacatorul-kamikaze și încă o persoană pierzându-și viața.

comments

comments