full screen background image

13 noiembrie – “Invitație la teatru”

doza bun     Final de săptămână de lucru, de școală, pentru cei mai mulți dintre noi. Prilej de a ne gândi la modul în care vom petrece timpul în weekend. Vă spuneam, zilele trecute, despre opțiunile destul de sărace de petrecere a timpului liber, ale românilor. De faptul că nici cititul, nici plimbările, nici vizitele la muzee sau urmărirea unei piese de teatru nu sunt în top, în vârful clasamentului fiind vizionarea Tv.

E drept că sucevenii găsesc adesea scuze pentru faptul că nu merg la teatru. Păi ce, avem o clădire destinată unor astfel de acte culturale?… Pe de altă parte, atunci când o trupă de teatru își anunță venirea în urbea noastră, nu am văzut prea mulți înghesuindu-se la casa de bilete. Și nici nu am auzit prea mulți spunând că se duc în județul vecin, al cărui municipiu e situat la 45 de minute de al nostru, să vizioneze o piesă de teatru. În schimb, mersul la cinematograful 3 D a reprezentat multă vreme un pelerinaj de weekend pentru mare parte din suceveni. Acum, că avem această facilitate în oraș, scad și mai mult șansele ca cineva să nimerească la teatru din Botoșani, în loc de centrul comercial unde rulau filme.
Dar ce-mi veni mie să vorbesc tocmai acum despre teatru, când lumea nici n-a apucat să se bucure de deschiderea cinematografului din Suceava…

E pentru că am dat iarăși peste un studiu făcut de americani. Și chiar dacă veți spune că ar fi de preferat să-mi găsesc alte preocupări de weekend decât cititul, îmi fac datoria de administrator de doze – de educație, bineînțeles – și vă spun că participarea copiilor la concerte, piese de teatru, vizitarea unor expoziții cu lucrări de artă sau a unor muzee, le dezvoltă nu doar gustul pentru frumos și spiritul creativ, așa cum știați deja. S-a dovedit că astfel de activități îl fac pe cel mic mai empatic, mai tolerant și contribuie simțitor la dezvoltarea inteligenței. Și chiar și cei mai plini de energie, ce n-au răbdare în sala de clasă sau acasă să asculte informații din domeniul artei sau alte piese decât cele cântate de Smiley, o fac cu plăcere în mediul oferit de sala de spectacole sau de muzeu.

Școala le propune elevilor 1-2 ieșiri la astfel de activități pe semestru, dar cred că este mult prea puțin. Iar dacă nu vrem ca educația pe care le-o dăm copiilor să-i transforme doar în oameni apți pentru muncă, ci și în oameni civilizați și cultivați, zic că merită să luăm în calcul, ca în activitățile acestui weekend să includem și așa ceva. E drept că presupune o deplasare cu mașina, dar cum toamna aceasta a fost parcă mai darnică decât în alți ani cu culorile, călătoria nu poate fi decât o încântare a privirii și sufletului. E doar o sugestie, administrată în doza de educație.

comments

comments