full screen background image

Târgul Gaudeamus 2015: 300 de expozanţi, 700 de evenimente editoriale şi participanţi în premieră

gaudeamus 2015 romexpo     Aproximativ 300 de expozanţi, peste 700 de evenimente editoriale, participanţi în premieră, dar şi multe surprize îi aşteaptă pe iubitorii de literatură, în perioada 18 – 22 noiembrie, la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură din Bucureşti.

Joi, a avut loc o conferinţă de presă pentru a anunţa evenimentele de la ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus, la care au participat, printre alţii, Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, Vladimir Epstein, iniţiatorul Târgului Gaudeamus, şi Joanne Lemay, preşedintele GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România şi ambasadorul Canadei la Bucureşti.

Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, un proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Sloganul ediţiei din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus, care va avea loc în perioada 18 – 22 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, este “Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio”.

La conferinţa de presă, Oltea Şerban-Pârâu a prezentat, pe scurt, ce a însemnat Gaudeamus până în prezent, respectiv 90 de târguri în Bucureşti şi în ţară, peste 2.485.000 de vizitatori şi aproape 9.700 de manifestări, organizate în acest cadru.

Astfel, vor fi aproximativ 300 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră şi peste 700 de evenimente editoriale şi profesionale. Potrivit directoarei Centrului Cultural Media Radio România, Gaudeamus reprezintă un loc de întâlnire pentru un public foarte divers şi numeros şi şansa cititorilor de a avea contacte vii cu alţi oameni, cu alţi iubitori de carte.

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2015 este Victor Ieronim Stoichiţă, reputat cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia.

GADIF, instituţie creată în urma summitului Francofoniei de la Montreux din 2010, de reprezentanţii statelor şi guvernelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în România, are ca obiectiv susţinerea şi promovarea limbii franceze şi a valorilor de diversitate culturală şi lingvistică, de pace, democraţie şi drepturile omului.

Programul variat al invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate în acest interval în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti (mese rotunde cu tematică francofonă, lansări de carte, o expoziţie de fotografii suprarealiste şi numeroase alte activităţi, susţinute de scriitori, artişti, profesori de istoria artei şi a literaturii, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan francofon).

La conferinţa de presă de joi, Vladimir Epstein, iniţiatorul acestui eveniment, a precizat că Târgul Gaudeamus se adresează “unei pieţe dificile, aflate într-o situaţie delicată”. “Pariul nostru, ca promotori, este să producem tot timpul noutăţi, iar, când ele se dovedesc a avea un bun ecou, să rămână la Gaudeamus”, a spus Vladimir Epstein.

Acesta a dat şi câteva exemple de proiecte care au fost lansate la Gaudeamus şi s-au menţinut de-a lungul ediţiilor ulterioare. Printe acestea se numără “Cărţile se întorc acasă”, o campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect, în 2010, peste 140.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor Gaudeamus, în peste 340 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul ediţiei din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus, iar donaţiile de carte se primesc în intervalul 18 – 22 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10.00 şi 20.00. Fondul de carte astfel constituit va avea ca destinaţie biblioteci publice din oraşul Rupea (judeţul Braşov) şi din localitatea Scoreiu (judeţul Sibiu).

comments

comments