full screen background image

Germania ar putea cheltui până la 14,3 miliarde de euro în 2016 pentru primirea și integrarea refugiaților

imig3     Un grup de economiști care consiliază guvernul de la Berlin estimează că Germania ar putea cheltui până la 14,3 miliarde de euro din fonduri publice pentru primirea și integrarea refugiaților în 2016, informează AFP.

Într-un raport publicat miercuri, cei cinci economiști estimează la ”5,9 până la 8,3 miliarde de euro în 2015 și 9 până la 14,3 miliarde de euro în 2016 cheltuielile directe ale autorităților publice în legătură cu sosirea de refugiați”, arată sursa citată.

Experții susțin însă că statul german poate face față acestei situații.

”Având în vedere situația bună a bugetelor publice și potențialul existent pentru o politică economică mai eficace, cheltuielile anticipate ar trebui să poată fi gestionate”, au precizat  economiștii.

Aceeași asigurare a venit și din partea ministrului gernam de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, care a bugetat deocamdată cheltuieli de 8 miliarde de euro pentru primirea și integrarea refugiaților în 2016.

Germania ”este în măsură să facă față acestei sarcini neobișnuite”, a declarat ministrul.

Cei cinci economiști țin să precizeze însă că ”integrarea refugiaților este o investiție pentru viitor ale cărei succes nu este garantat, ci va depinde în mare parte de eforturile de integrare, de
formare și de calificare” ale celor implicați și ale autorităților.

comments

comments