full screen background image

Ministerul Sănătății: 76 de persoane sunt internate în spitalele bucureștene, 24 în stare critică și gravă

col     Un număr de 76 de persoane rănite în incendiul din club Colectiv sunt internate marți în unitățile medicale bucureștene, dintre acestea 24 în stare critică și gravă, a informat Ministerul Sănătății într-un comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, la Spitalul de Arși sunt internați 15 pacienți, la Spitalul Bagdasar Arseni — 15, la Spitalul “Grigore Alexandrescu” — 6 răniți, la Spitalul “Sf. Ioan” — 5, la Spitalul Elias — 7, la Spitalul Militar Central — 7 pacienți, la Spitalul “Sf. Pantelimon” — 2, la Spitalul de Urgență — 6 răniți, la Spitalul Universitar — 8, la Spitalul “Dimitrie Gerota” — 3, iar la Spitalul “Agrippa Ionescu” — 2.

De asemenea, potrivit Ministerului Sănătății, 34 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate: în Austria — 2 persoane în stare stabilă, în Belgia — 8 persoane în stare stabilă, în Olanda — 8 persoane, din care două au murit, iar 6 sunt în stare stabilă, în Germania — 2 persoane care au plecat pe cont propriu și sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află, în Marea Britanie — 9 persoane, din care una a murit, iar 8 sunt în proces de evaluare medicală, în Norvegia — o persoană stabilă, în Israel — 3 persoane, din care una a murit, o persoană în stare stabilă și o alta în stare instabilă, în Elveția — un pacient decedat înainte de a se finaliza transferul.

Ministerul Sănătății reamintește că toate costurile aferente transportului și tratamentului pacienților transferați în clinicile din străinătate la recomandarea medicilor vor fi suportate de autoritățile române, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului.

Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.

Potrivit unei hotărâri aprobate de Executiv, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va beneficia de 7.500 de euro lunar și anume 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport.

Mai mult, pentru cea de a doua etapă de asigurare a îngrijirilor medicale, Ministerul Sănătății colaborează cu Grupul integrat de intervenție în criză care va canaliza toate nevoile de consiliere psiho-socială și va gestiona comunicarea cu aparținătorii pacienților spitalizați în România și, ulterior, va comunica și cu pacienții externați.

Grupul integrat de intervenție în criză asigură și susține o colaborare transparentă între instituțiile statului, fundațiile și ONG-urile care doresc să contribuie în perioada de criză pentru ca victimele să beneficieze de cel mai bun tratament posibil. Grupul oferă asistență de continuitate pe suport social în țările în care au fost transferați pacienți.

Ministerul Sănătății precizează că, pentru a respecta legislația în vigoare care vizează respectarea drepturilor pacienților, nu se poate face publică lista cu numele persoanelor internate sau a clinicilor din străinătate unde au fost transferate.

“Toate donațiile care se fac de către persoane fizice sau juridice trebuie direcționate către unitățile sanitare sau familii prin fundații și ONG-uri, compania UNIFARM sau ANMDM, în funcție de natura produselor”, afirmă MS.

UPDATE ORA 13.11 Dr. Diaconu: Răniții din Colectiv și rudele lor au simptome neurovegetative, amintiri intruzive, coșmaruri

Doctorul Gabriel Diaconu, coordonator al Grupului integrat de intervenție în criză, a explicat marți că, din punct de vedere psihologic, la răniții din Colectiv și la rudele acestora s-au întâlnit simptome neurovegetative în principal, amintiri intruzive, coșmaruri, gradele de severitate fiind extrem de diverse.

“Din punctul meu de vedere și al Grupului integrat de intervenție în criză această misiune se va termina în momentul în care și ultimul pacient va fi reabilitat social. (…)

Avem echipe de permanență în majoritatea spitalelor. În spitalele unde există centre de psihiatrie de legătură oamenii și-au făcut deja datoria. În ceea ce privește asistența socială și serviciile de suport, oamenii noștri au menținut contactul atât cu familiile care au pierdut oameni dragi, cât și cu familiile care continuă să stea alături de ei. Principalele simptome sunt cele legate strict de reacție acută de stres — sunt simptome neurovegetative în principal, sunt amintiri intruzive, coșmaruri, gradele de severitate sunt extrem de diverse”, a declarat Diaconu, la Spitalul de Urgență Floreasca.

Potrivit medicului, specialiștii continuă să ofere sprijin psihologic și suport social familiilor care se află în suferință în urma tragicului eveniment din club Colectiv.

“Am oferit și continuăm să oferim sprijin, ajutor psihologic și suport social familiilor care se află în suferință.

Aceste servicii sunt pe bază de nevoie și pe bază de accept, nu sunt servicii obligatorii. Suntem aici să ajutăm și să completăm eforturile medicale. Intervenim inclusiv în relația cu colegii de breaslă. Știm că a fost foarte dur pentru ei, știm că a fost groaznic să treacă prin zile și nopți și prin presiune și asalt și replici care au fost date cu mai mult sau mai puțină bunăvoință.

Efortul nostru este centrat pe victime, pe familiile lor, pe colegii noștri care au intervenit în noaptea de 30 octombrie și către echipele de medici care lucrează de atunci cot la cot pentru prezervarea vieților și restabilirea funcțiilor vitale și pentru reabilitarea acestor oameni”, a spus medicul.

UPDATE ORA 12.35 Spitalul de Urgență Floreasca: Șase pacienți internați, toți în stare foarte gravă

“Au rămas aici bolnavi extrem de gravi. Șase pacienți — toți în stare foarte gravă, toți au probleme pulmonare extrem de grave în urma leziunilor toxice și arsurilor de căi aeriene superioare. Sunt și leziunile, arsurile efective. Unii dintre ei prezintă o a treia componentă traumatică — au fost loviți, au fracturi de stern. În momentul acesta s-a făcut o evaluare extrem de exactă și cred că unii dintre ei vor putea fi transferați în zilele ce urmează pentru că acum, în momentul acesta, sunt foarte gravi”, a afirmat medicul.

Potrivit medicului, Alex Pascu, basistului trupei Goodbye to Gravity, se află internat în unitatea medicală.

Ioana Grințescu a precizat că cei în stare critică reprezintă un risc de transport pentru oricine.

Unii dintre pacienții aflați la Spitalul de Urgență Floreasca ar putea fi transferați în unități medicale din Germania și Franța.

UPDATE ORA 10.30 Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’: Situația celor cinci pacienți cu arsuri — staționară

Starea în cazul răniților în clubul Colectiv, internați la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”, este staționară, a declarat marți pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unității medicale, Raluca Alexandru.

“Situația celor cinci pacienți cu arsuri este staționară”, a precizat medicul.

La Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” sunt internați cinci răniți în clubul Colectiv.

UPDATE ORA 10.18 Incendiul de la Colectiv: Acțiuni de sprijinire a răniților transferați în Belgia

Reprezentanți ai mai multor asociații românești din Belgia s-au întâlnit luni, la Bruxelles, cu oficiali ai Ambasadei României în această țară, inclusiv cu ambasadorul Ștefan Tinca, pentru a discuta despre acțiunile de sprijinire a persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv transferate în Belgia la Spitalul Reine Astrid și a însoțitorilor lor.

La întâlnirea organizată de Ambasada României au participat reprezentanți ai principalelor asociații românești care și-au manifestat dorința de a ajuta și care, la rândul lor, primesc și structurează cele mai multe inițiative de solidaritate și de întrajutorare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ambasadei.

La discuții au participat reprezentanți ai asociațiilor ARTHIS, ROMBEL, Fundația Valențe Umane și un preot de la Parohia Ortodoxă Română Sf. Nicolae din Bruxelles, pentru a discuta despre coordonarea numeroaselor oferte și propuneri de ajutor.

‘Plecând de la dialogul zilnic al Ambasadei cu familiile pacienților din Belgia și cu personalul spitalului în care sunt internați aceștia, precum și cu părintele preot care le este alături, reuniunea a convenit o listă de priorități pe termen foarte scurt care vor fi soluționate în următoarele 24 de ore grație acțiunii prompte a asociațiilor prezente și a membrilor acestora’, a anunțat Ambasada.

Au fost discutate, de asemenea, prioritățile pe termen mediu și lung pentru ajutorarea pacienților din Belgia, dar și a pacienților și a spitalelor în care sunt tratați ceilalți pacienți în România, și au reieșit primele propuneri de acțiune concretă.

Potrivit radioarthis.be, în ultimele zile au apărut numeroase inițiative de ajutor în Belgia. S-au întocmit liste cu cei care au posibilități de cazare, cu cei care doresc să doneze sânge, cu cei care sunt disponibili pentru transportul familiilor răniților și au posibilități de a se ocupa de masa acestora, de a cumpăra medicamente sau de a asigura traducerea.

De asemenea, s-au cumpărat materiale și obiecte de utilitate zilnică, s-au distribuit hărți cu rutele cele mai apropiate de spital, cărți de citit și s-a stabilit un program în care diverși translatori vor putea fi alături de familii, a adăugat sursa citată.

UPDATE ORA 10.08 Cîmpeanu: Repatrierea celei de-a 48-a victime decedate în urma incendiului de la Colectiv se va face în regim de urgență

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunțat, marți, că repatrierea trupului neînsuflețit al celei de-a 48-a victime decedate în urma incendiului de la clubul Colectiv se va face în regim de urgență, iar costurile vor fi asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului.

“Este o legătură permanentă, inclusiv cu spitalul în care s-a pierdut ultima victimă, cea de-a 48-a, și repatrierea, așa cum s-a făcut și pentru cele două victime decedate la Rotterdam, se va face în regim de urgență, costurile fiind asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului”, a declarat Cîmpeanu, la finalul unei conferințe despre cutremurul din 1940, organizate la Universitatea Tehnică de Construcții București.

La observația unui jurnalist că există o alianță a medicilor formată din 21.000 de cadre medicale care susțin că au fost nereguli în spitale în ceea ce privește gestionarea situației victimelor de la Colectiv, premierul interimar a răspuns că va fi timp și pentru “reglarea” acestor lucruri.

“Prioritatea noastră este de a face cât putem mai bine și cât putem mai mult pentru răniți și pentru familiile acestora. După ce vom traversa acest moment și vom face tot ceea ce putem (…) vom avea timp să reglăm și toate aceste lucruri, vă asigur”, a spus Cîmpeanu.

Unul dintre răniții din clubul Colectiv, care a fost transferat în Marea Britanie, a murit în noaptea de luni spre marți.

Pacientul fusese transferat la o unitate medicală din Birmingham.

comments

comments