full screen background image

SUA, dispuse să trimită noi trupe în Siria

militari americani     Statele Unite sunt dispuse să trimită noi trupe speciale în Siria şi Irak pentru a lupta împotriva Statului Islamic. Afirmaţia a fost făcută de şeful Pentagonului, Ashton Carter, care a precizat pentru presa americană că există, totuşi, o condiţie. Anume, să existe forţe locale capabile şi care doresc să lupte împotriva jihadiştilor.

Aceasta este a doua oară în ultimele 10 zile când administraţia de la Washington se anunţă dispusă să trimită trupe la sol după ce preşedintele Barack Obama a aprobat la sfârşitul lunii trecute detaşarea în nordul Siriei a până la 50 de soldaţi din trupele speciale.

Potrivit conducerii armatei americane, soldaţii nu au rolul de a se angaja în luptă împotriva militanţilor, ci acela de a consilia trupele care luptă împotriva Statului Islamic în nordul Siriei. Iar acestea nu ar fi singurele forţe străine aflate în Siria.

Ashton Carter, secretarul american pentru Apărare: „Pentru ca victoria să poată dura este nevoie de forţe locale implicate care pot menţine pacea după ce le-ai ajutat să câştige pacea. Dacă aceste forţe locale cresc în mărime, vom face mai multe pentru ele. Dacă vom găsi alte forţe locale care sunt dispuse să lupte împotriva ISIS, care sunt capabile şi motivate, atunci vom face mai mult. Preşedintele şi-a arătat disponibilitatea de a face mai mult, iar eu sunt dispus să-i recomand să facă mai mult. Pentru acest lucru, însă, trebuie să existe forţe locale capabile. Aceasta este cheia unei victorii de durată”.

Reporter: „Prin urmare, dacă strategia se dovedeşte a fi una de succes, atunci veţi trimite mai mulţi americani acolo?”

Ashton Carter: „Da, absolut!”

comments

comments