full screen background image

Iohannis continuă vineri consultările. Preşedintele a primit peste 5.500 de cereri de la societatea civilă

Klaus Iohannis     Preşedintele Iohannis a primit 5.520 de mesaje de la ONG-uri şi de la oameni ce au protestat în aceste zile în Piaţa Universităţii, care cer să fie primiţi la Cotroceni pentru discuţii privind desemnarea premierului, iar consultările, la care nu s-a decis încă cine va merge, vor începe la 13.30.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, procesul de selecţie a participanţilor la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis este în curs de finalizare, urmând a fi anunţate şi organizaţiile, precum şi persoanele care vor participa la aceste consultări.

Cele 5.520 de mesaje conţin, fiecare, una sau mai multe propuneri de persoane care solicită să participe la consultări, precizează Preşedinţia.

Potrivit unor surse oficiale, procesul de selecţie este “dificil” şi nu a fost încă stabilit numărul exact de participanţi. Varianta de lucru este ca din această delegaţie să facă parte aproximativ 20 de persoane, încercându-se o reprezentare cât mai largă, dar care să nu îngreuneze discuţiile.

Administraţia Prezidenţială va face un anunţ privind componenţa acestei delegaţii.

Şeful statului continuă, vineri, consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern, fiind aşteptate la Cotroceni UNPR şi ALDE, dar şi, în premieră, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor, care s-au putut înscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri.

La ora 11.30 la Palatul Cotroceni va sosi delegaţia UNPR. De la ora 12.30 urmează să discute cu preşedintele Iohannis şi reprezentanţii ALDE. Până în acest moment, nici UNPR şi nici ALDE nu au anunţat componenţa delegaţiilor.

Din declaraţiile publice, UNPR s-a arătat în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar “paraliza” instituţiile statului.

Totodată, este de menţionat faptul că, miercuri, în urma şedinţei coaliţiei de după anunţul demisiei lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, liderii PSD, UNPR şi ALDE au făcut declaraţii privind continuitatea coaliţiei şi faptul că formaţiunile îşi doresc în continuare formarea unui guvern în jurul acestei majorităţi. PSD a schimbat însă discursul în cadrul consultărilor de joi cu preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit declaraţiilor publice ale liderului PSD, Liviu Dragnea, social-democraţii şi-au prezentat propriul punct de vedere privind o largă consultare a partidelor pentru formarea unui Guvern cu mandat clar stabilit, punct de vedere la care speră că vor adera şi partenerii din UNPR şi ALDE. Potrivit unor surse social-democrate, PSD a transmis, indirect, preşedintelui Klaus Iohannis că ar accepta orice Guvern, inclusiv unul tehnocrat, în care PSD nu deţine prima funcţie, dacă în jurul ideii se va forma o majoritate parlamentară.

UNPR şi ALDE sunt chemate astfel la consultări, după ce PSD a prezentat preşedintelui o altă soluţie decât cea discutată iniţial în cadrul coaliţiei. Este o premieră şi faptul că aceste consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru şi formarea noului Cabinet au loc pe parcursul a două zile, însă acest lucru poate fi atribuit programului preşedintelui Iohannis, care avea deja stabilite pentru joi două alte evenimente la Palatul Cotroceni.

Aceasta nu este singura premieră din cadrul acestor consultări.

Joi, Klaus Iohannis a anunţat în cadrul unei declaraţii de presă că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în stradă în ultimele două zile. Ulterior acestui anunţ public, Administraţia Prezidenţială a precizat şi modalitatea în care doritorii se pot înscrie pentru a ajunge la întâlnirea cu preşedintele. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20.

Astfel, Preşedinţia a anunţat ca au fost invitate “coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior”. Mai mult, Klaus Iohannis “invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile”.

Potrivit unor surse oficiale, în primele ore de după anunţul oficial au fost transmise câteva sute de mailuri, atât de la ONG-uri, cât, în cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi “protestatari” în care se cerea prezenţa la consultările de vineri. Administraţia Prezidenţială nu a prezentat, public, criteriile pe baza cărora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limită este joi, ora 24.00. Ulterior, va fi făcută o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finală a celor care ar putea fi invitaţi vor fi verificate de către Administraţia Prezidenţială. De acest proces se va ocupa Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, condus de consilierul prezidenţial Andrei Muraru.

După acest anunţ oficial al Preşedinţiei, societatea civilă, reprezentată de mai multe ONG-uri, s-a mobilizat şi a transmis, public, o serie de propuneri şi revendicări preşedintelui. De exemplu, cinci ONG-uri semnează o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis în care îi propun “un set de măsuri fezabile şi neutre politic”, în timp ce alte liste cu revendicări circulă de Facebook, unde au fost create pagini intitulate “Partidul Colectiv”.

Astfel, reprezentanţii societăţii civile îi cer preşedintelui “desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015”. Scrisoarea deschisă este semnată de ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro Infrastructură.

comments

comments