full screen background image

DOSAR PENAL privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale de către şefii de instituţii

coloana oficiala     DNA a deschis un dosar penal, în urma unui denunţ, privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale în cazul tuturor şefilor de instituţii.

Dosarul penal a fost înregistrat la 5 noiembrie, ca urmare a unui denunţ, având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducătorii de instituţii, potrivit DNA.

În această cauză, se va face mai întâi cercetare “in rem”, cu privire la faptă, urmând să se stabilească dacă vor fi şi persoane puse sub acuzare.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar “în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”, conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

Informaţia apare în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul din 20 octombrie, în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce însoţea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Cauza a fost trimisă, în 3 noiembrie, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti la Parchetul instanţei supreme, întrucât se impune efectuarea de cercetări pentru abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne de către Oprea, potrivit PICCJ.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în ordonanţa de declinare, că în urma verificării registrelor de evidenţă a delegaţiilor s-a constatat că, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, “atât la instituţii publice, cât şi la destinaţii private”.

Raportat la deplasările cu coloană oficială ale ministrului Gabriel Oprea, preşedintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasări, iar premierul – 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.

“Faţă de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale ministrului Afacerilor Interne. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în documentul citat.

comments

comments