full screen background image

Incendiul de la Colectiv: Situația răniților aflați în spitale

col     Au trecut cinci zile de la tragedia care a avut loc în clubul Colectiv. Iată situația răniților, conform Agerpres.

Cinci răniți în urma incendiului din club Colectiv, care se află internați la Spitalul „Sf. Ioan”, sunt în stare gravă, iar ceilalți doi prezintă o stare generală bună, a declarat miercuri șeful Secției de Terapie Intensivă, Carmen Giuglea.

„În momentul de față sunt internați la spital 7 răniți în urma incendiului din club Colectiv. Doi dintre ei sunt pe secție, cu arsuri limitate și cu stare generală bună, nu sunt încă de externat dar sunt în afara oricărui pericol. În Reanimare mai sunt cinci pacienți, dintre care toți sunt cu stare generală gravă. Unul dintre aceștia – un pic mai bine. În cursul zilei de astăzi s-a făcut detubarea de aproximativ o oră și ceva, sperăm să reziste așa. Îl considerăm ca pe un pas înainte, restul sunt încă cu o stare generală gravă”, a afirmat medicul.

Cei doi cetățeni spanioli, dar și alți doi români răniți în incendiul de la clubul Colectiv și internați în Spitalul SRI „Dr. Agrippa Ionescu” au o evoluție favorabilă, reiese dintr-o postare publicată, marți, pe pagina de Facebook a SRI.

Tânăra din Italia în vârstă de 20 de ani și cetățeanul român în vârsta de 35 de ani internați la acest spital sunt în stare gravă cu risc vital major, potrivit sursei citate.

În urmă cu două zile, un pacient a fost externat de la Spitalul SRI „Dr. Agrippa Ionescu”, unde inițial au fost internate șapte persoane afectate de incendiul de la clubul Colectiv.

Starea a șase răniți din cei opt internați la Terapie Intensivă la Spitalul Militar rămâne critică, a declarat miercuri comandantul instituției medicale, Florentina Ioniță Radu.

„Sunt în continuare opt pacienți pe Terapie Intensivă, șase dintre ei sunt în stare critică. Astăzi o să înceapă grefarea pentru trei dintre pacienți cu auto-grefă. Ei sunt foarte fericiți, își pun probleme de cum o să fie, le-am explicat ce se va întâmpla, sunt puțin temători, dar în același timp fericiți. Ne așteptăm să dureze destul de mult aceste operații care se desfășoară în paralele în două săli. Ne străduim ca aportul alimentar să fie corespunzător. Unii și-au reluat tranzitul intestinal. Tuturor li s-a făcut bronhoscopie cu lavaj bronșic”, a spus medicul.

Ea a mai afirmat că pacientul care fusese detubat marți, în momentul în care devine conștient, este convins că se află în club Colectiv și devine agitat, astfel că trebuie să fie din nou intubat.

Complexitatea lezională a celor 10 răniți din clubul Colectiv internați în Secția Terapie Intensivă a Spitalului Elias face ca prognosticul să fie unul rezervat, precizează un comunicat de presă al unității medicale.

„În Spitalul Elias continuă să fie internați 14 pacienți: 10 se află în secția Terapie Intensivă, 4 în secția Chirurgie Generală. Din cei 10 pacienți aflați în Terapie Intensivă, 2 continuă să fie intubați și ventilați mecanic, iar un altul a prezentat peste noapte o deteriorare a performanțelor respiratorii, necesitând din nou asistarea ventilației”, se arată în comunicat.

Starea unui rănit aflat în terapie intensivă s-a agravat, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar Arseni, Florin Bica.

„În terapie intensivă, starea unui bolnav în stare gravă s-a agravat, este foarte grav, nu este în zona critică, dar a devenit foarte grav. În momentul de față avem cinci critici, cinci grav — foarte grav, cinci grav. Restul de șase sunt pe etaj și sunt stabili”, a precizat medicul.

El a menționat că, zilnic, au loc operații, se schimbă pansamente și se curăță țesutul necrotic.

Șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului de Urgență Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat miercuri că starea răniților de la clubul Colectiv internați în unitatea medicală este caracterizată „aproximativ” de o evoluție liniară, fără modificări spectaculoase.

„Avem 14 pacienți. Starea lor este aproximativ caracterizată de evoluție liniară, nu avem modificări spectaculoase, niciunul dintre pacienții care au fost încadrați în cele două eșaloane de gravitate nu și-a schimbat locația. Avem șase bolnavi critici, iar restul sunt bolnavi grav. Doar unul dintre ei nu are traheostomie, restul sunt traheostomizați. Probabil că vom reuși să îndepărtăm în măsură importantă escarele de la toți pacienții, adică țesutul mort”, a spus Ioan Lascăr.

Doi dintre pacienții internați la Spitalul Sfântul Pantelimon în urma incendiului din clubul Colectiv sunt în continuare în stare critică, fiind intubați, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul unității medicale, Gheorghe Popescu.

„Doi sunt în ATI intubați având stare critică, alți doi pe secție — stare stabilă, situația bună. De astăzi încep operațiile chirurgicale cu transplant de piele. Avem tot ce ne trebuie”, a afirmat managerul.

Doi pacienți răniți în urma incendiului din clubul Colectiv sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic la Spitalul de Copiii Grigore Alexandrescu, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Raluca Alexandru.

Ea a precizat că unul dintre pacienți va fi operat miercuri, după ce marți alți doi au suferit intervenții chirurgicale.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat miercuri că în spitalele din București mai sunt internați 133 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv.

El a spus că a fost primit ajutor din partea medicilor francezi, israelieni și turci. „Suntem acum și cu echipele israeliene și cu echipele turcești, sunt echipe noi față de cele care au fost până acum din Israel. Aceștia vor merge la mai multe spitale. Este o echipă de israelieni în paralel cu cea care este deja în România de zilele trecute și este o echipă de medici turci. Și-au manifestat mai mulți dorința de a veni și oferă un ajutor esențial. Toți laudă prestația echipelor românești”, a spus Bănicioiu.

comments

comments