full screen background image

România va primi 175 de milioane de euro pentru Proiectul de construcție a locuințelor pentru tineri

prima-casa     Guvernul a aprobat astăzi, printr-un Memorandum, Acordul-cadru pentru împrumutul în valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Suma este destinată implementării Proiectului privind construcția de locuințe, destinate închirierii, pentru persoanele/familiile tinere. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani, respectiv 2016-2020.

Proiectul privind construcția de locuințe sociale pentru persoanele/familiile tinere are în vedere construirea a circa  6.990 de locuințe destinate închirierii de către persoane/familii tinere cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea achiziționării/închirierii unei locuințe de pe piața liberă. După finalizarea lucrărilor de construcție a locuințelor, acestea vor fi transferate în administrarea autorităților publice locale, care vor avea obligația repartizării locuințelor în vederea închirierii acestora.

Costul total net estimat al Proiectului, care se va realiza în perioada 2016-2020, este de 250 de milioane de euro și va avea următoarele surse de finanțare: împrumutul BDCE în valoare de 175 de milioane de euro, precum şi contribuția statului român în valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) și transferate Agenţiei Naíonale pentru Locuinţe (ANL) și 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate în bugetele locale (terenuri și viabilizări).

Perioada de acordare a împrumutului este de până la 20 de ani, din care până la 5 ani perioadă de grație, iar numărul maxim de tranșe va crește de la 12 la 15, pentru o distribuție mai uniformă a fondurilor, evitarea constrângerilor bugetare și respectarea termenelor BDCE pentru efectuarea tragerilor succesive. Data limită de tragere a împrumutului este 31 martie 2021. Plata datoriei publice aferentă împrumutului se va realiza în condiții de piață avantajoase.

comments

comments