full screen background image

Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul privind creditul oferit de România

parlchis     Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi Acordul cu România în baza căruia Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro.

Potrivit presei locale, ratificarea documentului a avut loc în cea de-a doua parte a ședinței de joi, după demiterea guvernului Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția comunistă și socialistă. Deputații comuniști și socialiști nu au votat acordul, invocând faptul că rata dobânzii ar fi prea mare și că, în plus, ar crește datoria publică externă.

Acordul, semnat la 7 octombrie la Chișinău, a fost aprobat de Camera Deputaților de la București la 13 octombrie, iar de Senat, în calitate de cameră decizională, la 20 octombrie.

Creditul este acordat pe un termen de 5 ani, cu o rată a dobânzii de 1,5%.

În acest an, Republica Moldova ar urma să primească 60 de milioane de euro, autoritățile de la Chișinău susținând că banii vor fi utilizați pentru proiecte investiționale.

În contextul situației politice actuale din Republica Moldova, premierul român Victor Ponta a atenționat că România nu va acorda acest credit dacă la Chișinău va veni un guvern antieuropean de orientare prorusă.

”Cu siguranță că vom anula acordul. Nu ne obligă nimeni. Este un drept al nostru. Prima tranșă va fi acordată după ce vom primi un raport cu privire la încheierea negocierilor cu FMI, iar a doua va fi acordată după semnarea unui acord cu FMI. România a rămas unicul susținător al Republicii Moldova”, preciza șeful guvernului român în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ‘TVR Moldova’, potrivit agenției IPN.

AGERPRES

comments

comments