full screen background image

29 octombrie – Cu sau fără “de ce-uri”?

doza bun     Nu vă întreb de ce ascultați Viva FM, acum. Pentru că e mai puțin important răspunsul. Important este că o faceți. Un alt motiv pentru care nu vă întreb “De ce?” e pentru că am învățat, de-a lungul timpului, că, deși e o întrebare scurtă și relativ simplă, e printre cele la care dau cea mai mare bătaie de cap în privința răspunsului. Te pune în situația să cauți explicații și justificări…

E drept că există și situații când ne place acest gen de întrebări. Dar e doar atunci când vin din partea copiilor noștri, la o vârstă adecvată. E semn că sunt curioși și vor să afle: “De ce soarele se mișcă, De ce cad frunzele toamna … De ce nu-mi cumperi trotineta aceia pentru scheme?” sau “De ce nu-mi cumperi blugii aceia sfârtecați?” Stop! Ultimele întrebări nu sunt în rândul celor preferate de părinți. Și doar pentr că nu lărgesc orizontul de cunoaștere al copilui, deci nu au nevoie de răspunsuri. Sper că sesizați ironia…

V-ați dat seama deja că despre întrebări ce încep cu “De ce…?” vreau să discutăm astăzi puțin. Pentru că  se întâmplă de multe ori să ne asaltăm copiii astfel: “De ce n-ai mâncat? De ce nu ți-ai terminat temele? De ce te îmbraci așa?”. Și, din nefericire, de cele mai multe ori, nu primim răspunsuri. Și întreb și eu: de ce nu primim răspunsuri? Pentru că, de fapt, formulând astfel, noi cerem copilului justificarea a ceea ce a făcut și primim în schimb eventual… scuze.

Mă gândesc că nu asta e ceea ce ne dorim sau ar trebui să ne dorim să primim de la copii. Ideal ar fi să ne concentrăm asupra emoțiilor și gândurilor lor și nu asupra faptelor. Astfel, în loc să-l întrebăm “De ce n-ai mâncat astăzi?” am putea să-i spunem “Am văzut că nu ai mâncat azi… Cum te simți? Ți-e rău?” sau întrebări de genul “Ce s-a întâmplat? Ce ai pățit?”…  Astfel, vom înțelege ce l-a determinat să facă ce a făcut și ce se petrece în sufletul lui. Înțelegându-i emoțiile și gândurile, vom putea, mai departe, să-i înțelegem comportamentul și apoi să căutăm soluții pentru a-l îndrepta.

Sfatul meu este să evitați întrebările de tip “De ce?”, dacă vreți să faceți primul pas spre a nu se mai repete greșeala asupra căreia cereți indicii. Iar dacă veți dori, pe finalul întâlnirii, să mă întrebați “De ce și astăzi o doză de educație?”, veți primi un răspuns pe măsură: deoarece este indicat să o consumați zilnic!

0:00

comments

comments