full screen background image

Suceava a pierdut peste jumătate din locuinţele racordate la sistemul de centralizat de termoficare

calorifer 2     Primarul Sucevei, Ion Lungu, a recunoscut că numărul celor care se încălzesc pe baza agentului termic produs şi furnizat în sistem centralizat a coborât sub jumătatea celui care folosesc centrale termice sau alte surse de căldură.

Lungu: “Este prima dată când numărul celor din sistemul centralizat este mai mic decât cel al sucevenilor care se încălzesc cu gaze naturale, combustibili solizi, gaz petrolier lichefiat sau pe bază de energie electrică. La sistemul centralizat de termoficare, sunt branşaţi doar 48,65% din locuitorii municipiului reşedinţă, 49,77% sunt deţinători de centrale de individuale pe gaze naturale, 0,35% folosesc radiatoare electrice, iar 1,22% figurează ca neavând nicio sursă de încălzire. În ceea ce priveşte aceasta din urmă categorie, nu am dat nicio o aprobare pentru ieşirea din sistem, fără a se achita datoriile la zi şi, mai important, fără a se prezenta şi noua sursă de producerea a căldurii, pentru care s-a optat. Intervenţia pe reţelele operatorului de termoficare, fără acordul acestuia, constituie faptă penală, iar cei în cauză ar putea fi traşi la răspundere.”

În vara care a trecut, peste 1.000 de suceveni au ales să devină independenţi, dotându-se cu centrale de apartament, pe gaze naturale.

Lungu: “Este un lucru rău pentru municipalitate, deoarece strategia de încălzire este axată pe sistemul centralizat, iar până în prezent am cheltuit 25 de milioane de euro pentru reparaţii în sistemul de transport şi distribuţie, dar şi pentru modernizarea punctelor termice. O spun cu toată responsabilitatea că soluţia este sistemul centralizat, deoarece cu cât sunt mai mulţi abonaţi, scad şi costurile.”

comments

comments