full screen background image

Turcia anunță 30 de arestări în urma unei operațiuni de amploare împotriva Statului Islamic

tsi     Treizeci de persoane suspectate că ar aparține grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost arestate marți, în zori, în orașul Konya din centrul Turciei, la o zi după o confruntare sângeroasă între poliția turcă și militanți islamiști în sud-estul țării, relatează AFP.

Raidul poliției antiteroriste a vizat o serie de locuințe situate în mai multe cartiere din Konya, localitate considerată drept bastion conservator, a informat agenția de presă locală Dogan.

Această operațiune intervine după ce, luni dimineață, doi polițiști și nouă presupuși combatanți ai Statului Islamic au fost uciși într-un schimb de focuri la Diyarbakir (sud-est), într-una din cele mai grave confruntări care au avut loc pe teritoriul turc de când Ankara s-a alăturat coaliției antijihadiste vara trecută.

Poliția turcă și-a intensificat operațiunile împotriva mișcării jihadiste înaintea alegerilor legislative anticipate, care vor avea loc duminică într-un context tensionat, după recentul atentat sinucigaș din 10 octombrie, în centrul capitalei Ankara, ce a fost atribuit jihadiștilor. Atacul s-a soldat cu 102 morți pe fondul reluării conflictului dintre autoritățile turce și kurzi.

Statul Islamic este principalul suspect de acest atentat, cel mai sângeros din istoria modernă a Turciei. Patru presupuși insurgenți SI au fost inculpați și încarcerați.

Opoziția turcă acuză puterea islamo-conservatoare de o atitudine binevoitoare față de mișcările jihadiste din Siria, care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, pe care Ankara îl vrea îndepărtat de la putere.

Președintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni să continue lupta împotriva ‘tuturor organizațiilor teroriste’ ce amenință Turcia, între care Statul Islamic și rebelii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizații de extrema stângă.

AGERPRES

comments

comments