full screen background image

Cel mai ieftin gaz rusesc din ultimii 11 ani

gazprom     Gazprom e gata să le ofere europenilor cel mai ieftin gaz rusesc din ultimii 11 ani. Potrivit surselor Bloomberg, compania îşi desenează bugetul pentru anul viitor pornind de la un preţ de 200 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

E sub preţul mediu din acest an de 238 de dolari şi foarte mult sub preţul de anul trecut de 349 de dolari. Gazprom se loveşte de ieftinirea preţului la petrol, ieftinire pe care o urmăreşte şi piaţa gazelor cu o întârziere de circa jumătate de an.

După o scădere de aproape 50% anul trecut, preţul barilului de ţiţei Brent a coborât cu alte 16 procente în acest an. Pe lângă problemele din piaţa ţiţeiului, Gazprom s-ar putea bate curând cu Statele Unite pentru piaţa europeană, asta fiindcă americanii ar putea ridica interdicţia de export de gaze şi petrol.

Singura soluţie de menţinere a cotei de piaţă e reducerea preţului. Însă, deja Gazprom se aşteaptă să înregistreze în acest an cele mai mici venituri în dolari din ultimul deceniu – o parte din efect însă vine şi din scăderea rublei în raport cu moneda americană.

comments

comments