full screen background image

4 vasluieni aflaţi în penitenciari, identificaţi după ce au înşelat o bătrână din Fălticeni prin metoda “accidentul”

Mobil     Tot mai mulţi cetăţeni sunt receptivi la mesajele preventive promovate de poliţişti cu sprijinul mass-media şi manifestă responsabilitate atunci când sunt abordaţi de necunoscuţi care solicită sume de bani.

În ultima perioadă, infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda “accidentului”, tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Totodată, poliţiştii au intensificat acţiunile investigative, reuşind în urma desfăşurării activităţilor de cercetare penală să identifice mai multe persoane bănuite de săvârşirea unor înşelăciuni prin metoda “Accidentul”.

La data de 22 octombrie, în urma continuării verificărilor privind infracţiunea de înşelăciune prin metoda “accidentul”, persoană vătămată fiind o bătrână, din municipiul Fălticeni, s-a documentat activitatea infracţională a patru tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani, toţi din comuna Cozmeşti, jud. Vaslui, în prezent arestaţi preventiv într-un arest din ţară.

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că un tânăr, de 25 de ani, aflat într-un penitenciar din ţară, în data de 12 septembrie, a apelat-o telefonic pe femeia din municipiul Fălticeni.

După ce s-a recomandat ca fiind doctor în cadrul Spitalului Suceava, i-a precizat că nora ei a avut un accident de maşină şi este în stare gravă la spital, iar pentru intervenţia pe care o necesită trebuie să-i dea suma de 3.500 de euro.
Ulterior, după ce persoana vătămată a fost de acord să dea suma de 1.000 de euro, la locuinţa bătrânei s-au prezentat doi tineri, de 20, respectiv 22 de ani, care au intrat în posesia banilor.

Din cercetări s-a stabilit că cei doi tineri au venit în municipiul Fălticeni cu un autoturism condus de către un bărbat, de 28 de ani.

În urma probatoriului administrat s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de cei patru, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, respectiv, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune.

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor, dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv, cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile, au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând, trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare.

Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii.

În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

comments

comments