full screen background image

Profesor doctor Sorin Trelea, despre proiectul “Alcătuirea planului de management pentru Complexul ariilor protejate Rarău – Giumalău”

viva cafe radauti tre     Munții Rarău – Giumalău constituie o zonă de mare importanță pentru cercetători, aflată în cadrul Carpaților Orientali și fiind formată din două masive strâns legate, a căror importanță derivă din varietatea peisajelor naturale impuse de relief și vegetație și accesibilitatea determinată de prezența culoarelor de vale ce încadrează cele două masive montane.

În această zonă, se desfășoară proiectul intitulat “Alcătuirea planului de management pentru Complexul ariilor protejate Rarău – Giumalău”.

La proiect iau parte un număr mare de experți ornitologi, herpetologi, botaniști, entomologi și cercetători care se ocupă cu studiul habitatelor naturale.

Proiectul este finanțat din fonduri europene.

Unul dintre experții ornitologi care iau parte la proiect și desfășoară activități de cercetare este din Rădăuți, profesor doctor Sorin Trelea, doctor în biologie, membru al Academiei Române, care a vorbit, la VIVA FM, despre datele cumulate pe parcursul primelor șapte luni de cercetare din acest an.

Aceste date vor alcătui planul de management care va fi trimis spre aprobare mistrului mediului.

“Cu mai tinerii mei colegi de la Iași, am finalizat proiectul monitorizării păsărilor în Masivul Rarău și Giumalău. Vremea n-a ținut cu noi, acolo, la 1.652 m, cât are Rarăul, am stat în plafonul de nori, care apărea ca o ceață. Dacă am coborât mai jos, am ieșit din plafon. Proiectul acesta s-a desfășurat pe parcursul a opt luni și se încheie luna viitoare, la jumătatea lui noiembrie. Noi am fost angajați de o firmă care a câștigat licitația și care a mai angajat experți în botanică, herpetologi (se ocupă cu șerpi, broaște și alte animale cu sânge rece), a mai fost și o echipă de specialiști în insecte. Toți, cu mijloacele de cercetare specifice, am cules date pe care un alt expert în alcătuirea planurilor de management, vor face acest plan pentru Rarău și Giumalău. Pentru cei care nu știu, Rarăul este o arie protejată, este considerată rezervație naturală. Și Giumalăul la fel. Rarăul are celebra Peșteră a Liliecilor, și tot în situl acesta intră și Codrii Seculari de la Slătioara care, spre lauda celor de la Silvic, se menține într-o stare de conservare excelentă. Este o suprafață foarte mare, de peste 1.000 de hectare, care merită să fie văzută. De mai mult de o sută de ani, din acel loc, din această arie încărcată cu arbori și cu vegetație subarbustivă, nu s-a clintit nicio crenguță. Tot ce cade rămâne pe loc și se creează un echilibru perfect între toate viețuitoarele. De la bacterii, până la răpitorii cu pene sau cu păr. Aspectul acestei rezervații este formidabil.”

Mai jos, puteţi asculta înregistrarea integrală a intervenţiei prof. Sorin Trelea, din cadrul emisiunii “Viva Cafe” de la Rădăuţi.

0:00

comments

comments