full screen background image

UE va propune în 2016 un nou plan de repartizare a 200.000 de refugiaţi preluaţi din tabere

imig3     Comisia Europeană va propune în martie un nou plan de repartizare în statele membre UE a 200.000 de refugiaţi, aduşi direct din taberele situate în ţări ca Turcia, Iordania şi Liban, pentru a combate fluxul masiv de imigranţi care vin în spaţiul comunitar, relatează Financial Times în ediţia online.

Oficialii europeni vor încerca să redacteze noul plan pe baza recomandărilor făcute de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a cerut UE să preia alţi 200.000 de refugiaţi direct din ţările care nu fac parte din blocul comunitar, precum Libanul şi Turcia. Numărul final al refugiaţilor care ar urma să fie repartizaţi în UE nu a fost deocamdată hotărât, potrivit unor oficiali.

Preluarea unui număr mare de refugiaţi ar putea face parte dintr-un acord cu Turcia, pe care UE speră să o convingă să joace un rol mai important în combaterea fluxului de imigranţi către Europa.

De altfel, la summitul de săptămâna trecută de la Bruxelles, liderii UE au convenit asupra unui plan care prevede ajutoare în valoare de până la trei miliarde de euro pentru Ankara, pentru a face faţă celor 2,5 milioane de refugiaţi, posibilitatea de a devansa liberalizarea regimului vizelor Schengen pentru cetăţenii turci şi deschiderea unor noi capitole în cadrul negocierilor de aderare a Turciei la UE.

comments

comments