full screen background image

Ninsoarea și ploile, binevenite pentru agricultori

ninsoare pe camp     Precipitaţiile mixte înregistrate în ultima perioadă în judeţul Suceava sunt adevărată mană cerească pentru producătorii agricoli.

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava, Vasile Irinel Costan,  a declarat că, după o vară secetoasă, cantităţile de apă în înregistrate în week-end vin să compenseze deficitul de apă din sol. În plus, dacă la cultura de cartofi, pământul tare a dus la o întârziere a campaniei – recoltată fiind doar 60% din suprafaţa totală -, ninsoarea căzută este mai mult decât binevenită.

Costan: “Procentajul este relativ mic, însă cei mai mulţi  producători nu au putut recolta din cauza  secetei. Însă, am înţeles că de la mijlocul săptămânii se face cald din nou, iar temperaturile vor creşte şi până la plus 20 de grade. Culturile de toamnă deja înfiinţate, precum cea de rapiţă, în totalitate, şi cele de grâu şi triticale, în proporţie de 80%, nu au decât de beneficiat de pe urma cantităţii de apă consemnate în ultima perioadă.  La porumb, campania este abia la început, iar în intervalul următor nu se va putea intra în câmp din cauza umidităţii. Temperaturile negative ar fi putut afecta producătorii de legume, cum sunt cei din Milişăuţi, dar şi pe pomicultorii din Fălticeni, dar până acum nu a fost cazul.”

comments

comments